Uutiset

Oli vasemmistopuolue kokoomus

Ymmärrän harvinaisen hyvin maaseudun ihmisiä, jotka ovat nyt ymmällään, kun heistä on yllättäen tullut presidentintekijöitä.

Kokoomuslaisille kampanjavetureille suosittelisin: älkää hokeko koko ajan ”porvariyhteistyö” -sanaa.

Ei peruskeskustalainen pidä itseään porvarina, vaikka se trendikästä varmaan jo olisikin.

Entiseksi presidenttiehdokkaaksi muuttunut Matti Vanhanen (kesk.) veti pisteet kotiin, kun ei pantannut tukeaan Sauli Niistölle (kok.). Vanhanen on Nurmijärveltä eli on etelän ihmisiä. Silti hänellekään sana ”porvari” ei ole kovin kotoinen. Hän puhuisi mieluummin ”keskusta-oikeiston yhteistyöstä”.

Porvari tarkoitti ennen vanhaan ainakin Etelä-Pohjanmaalla arkisesti kauppiasta, ei niinkään poliittista suuntautumista keskustasta oikealle.

Mitä vielä! Puoluehan oli maalaisliitto ja sitten oli se vasemmistopuolue: kokoomus.

Niinistön tukijoiden on tutustuttava pikavauhtia keskustalaiseen sielunmaisemaan. Maakuntien miehet ja naiset tekevät siten kuin parhaaksi näkevät, eivätkä Helsingin herrat voi jakaa hekumoiden heidän ääniään. Nöyryys on kunniassa. Ja se työnteko.

Moni on EU:n myllertämällä maaseudulla ollut näihin päiviin asti ymmärtävinään, että kokoomus on lähempänä demareita kuin keskustaa.

Sinipunan muiston lisäksi kuvioita sekoittaa punamulta, mutta se ei ole Niinistön tuho, ehkä peräti päinvastoin.

Tasavallan hallitus toimii keskustajohtoisesti, mutta vetävät pyörät ovat demareita. Rattia kääntää Matti Vanhanen (kesk.) ja vauhtia potkii Eero Heinäluoma (sd.), joka tarpeen tullen polkaisee myös jarrua. Taitaa olla myöhäistä jarruttaa, kun eduskuntavaalit ovat Niinistön onneksi jo ensi vuonna. Nykyinen hallitus on jo työnsä tehnyt.

Vuoden 2007 vaalien jälkeen Jyrki Katainen johtaa Sauli Niinistön vaalivoiton siivittämänä kokoomuksen uuteen voittoon ja porvari… eipäs kun… keskusta-oikeistolaisen hallituksen peräsimeen… tai sitten ei.

Haluavatko keskustan kannattajat viitoittaa Kataisen pääministeritietä? Oma johtaja kepulta on hukassa tai ainakin maantien laidalla liftaamassa. Läheskään kaikki keskustan kannattajat eivät äänestäneet Vanhasta. Miten he nyt innostuvat Niinistöstä?

Sukupuoli ei kuulemma ratkaise näissä presidentinvaaleissa. Uskallan olla lievästi eri mieltä.

Aika monet naiset haluavat miehen ja jos eivät muuten saa, niin edes presidentiksi.

Maaseudun väki on varmaan mielissään, kun yltiötiukka valtiovarainministeri ja SDP:n luotettu hallituskumppani, Sauli Niinistö, pitää vihdoinkin korkeassa arvossa maataloutta, joka on ollut hänen puheissaan esillä lähinnä EU:n budjetin menoeränä.

Maaseudun naiset ovat puolestaan saaneet ystävän Tarja Halosesta, jonka kiinnostuksen kohteet ovat tähän asti olleet maan äärissä, jos asioita katsoo maa- ja kotitalousnaisten silmin.

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic