fbpx
Uutiset

Oliko asiaa Helsinkiin parin viikon päästä? Samalla reissulla pääsee käymään Presidentinlinnassa ja Eduskuntatalossa, sillä ovet ovat auki yleisölle

Satavuotisen tasavallan kunniaksi ovet aukeavat myös Valtioneuvoston linnaan ja Säätytalolle. Presidentinlinnassa pääsee kulkemaan omatoimisesti, ilman saattajaa tai pakollista opastusta.
Presidentinlinnan (kuvassa) lisäksi avoimien ovien päivää vietetään syyskuun 12.-14. päivinä Eduskuntatalossa, Valtioneuvoston linnassa ja Säätytalossa. Kuva: Kimmo Penttinen
Presidentinlinnan (kuvassa) lisäksi avoimien ovien päivää vietetään syyskuun 12.-14. päivinä Eduskuntatalossa, Valtioneuvoston linnassa ja Säätytalossa. Kuva: Kimmo Penttinen

Jos matka vie parin viikon päästä Helsinkiin, voi samalla kertaa päästä tutustumaan Presidentinlinnaan. Ja jos matkaohjelma antaa myöden, ovat ovet avoinna myös Eduskuntataloon, Valtioneuvoston linnaan ja Säätytaloon.

Suomen tasavallan hallitusmuoto täyttää tänä vuonna pyöreät sata vuotta.

Yleisölle avoimien ovien päivät ovat näissä tasavallalle tärkeissä rakennuksissa 12.-14. syyskuuta.

Peilisali ja presidentit työssään

Presidentinlinnassa pääsee kulkemaan omatoimisesti, ilman saattajaa tai pakollista opastusta. Paikalla on toki presidentin kanslian henkilökuntaa, jos rakennus tai sen yksityiskohdat herättävät kysyttävää.

Mariankadun pääsisäänkäynnistä alkava reitti vie kävijät muun muassa Valtiosalin, Ruokasalin, Peilisalin ja Goottilaisen salin läpi.

Reitin varrella voi lisäksi tutustua Suomen tasavallan presidenteistä ja heidän työstään kertovaan valokuvanäyttelyyn.

Perjantaina aukeaa eduskuntatalo

Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, on Presidentinlinnassa syytä varautua reippaaseen jonotukseen.

Linna on ollut avoinna yleisölle myös vuosina 2009. 2011, 2015 ja Suomen satavuotisjuhlavuonna 2017. Tuolloin tutustujia oli neljän päivän aikana yli 11 000.

Presidentinlinna on avoinna torstaista (12.9.) lauantaihin (14.9.) kello 10-15.

Eduskuntataloon puolestaan pääsee tutustumaan perjantaina (13.9.) kello 14-19. Säätytalo ja Valtioneuvoston linna ovat avoinna lauantaina kello 10-15.

Menot