Uutiset

Oliko Sibelius aikansa ihmelapsi – testaa tietosi kansallissäveltäjän varhaisvuosista

 

Säveltäjä Jean Sibeliuksen 150-vuotissyntymäpäivää vietetään vuonna 2015. Kuukauden kuluttua starttaavaa juhlavuotta varten on valmisteltu useita tapahtumia, konsertteja ja musiikkikilpailuja eri puolilla Suomea ja ulkomailla.

Mutta minkälaisista lähtökohdista Johan Christian Julius eli ”Janne” Sibelius ponnisti maailmalle vajaat 150 vuotta sitten? Ovatko väitteet oikein vai väärin?

Sibelius syntyi Järvenpäässä

Väärin. Jean Sibelius syntyi Hämeenlinnassa 8.12.1865 kaupunginlääkäri Christian Sibeliuksen ja tämän nuoren vaimon, Maria Charlotta Sibeliuksen keskimmäisenä lapsena.

Sibelius kävi koulunsa ja asui Hämeenlinnassa 20 ensimmäistä elinvuottaan. Järvenpään Ainolaan Aino ja Jean Sibelius muuttivat vuonna 1904, ja Sibelius asui siellä 53 vuotta aina kuolemaansa asti 1957.

Sibelius oli aikansa ihmelapsi

Väärin ja oikein. Nuori Janne oli epäilemättä poikkeuksellinen lapsi. Aikalaistodistusten mukaan hän oli herkkä, musikaalinen ja taipuvainen vaipumaan haaveisiinsa. Hän näki ja kuuli luonnossa ”ihmeellisiä asioita”, jotka sitten pienestä pitäen purki ulos pianon koskettimilta.

Hän sävelsi ensimmäiset teoksensa jo kouluaikoina ja saavutti taidoillaan jonkinlaista mainetta ainakin toveripiirissään.

Silti Janne oli Sibeliuksen syntymäkaupunkisäätiön johtajan Erkki Korhosen mielestä loppujen lopuksi vain tavallinen pikkupoika, joka piti erityisesti metsästämisestä ja luonnossa liikkumisesta.

– Vasta teini-iässä musiikki vei lopullisesti voiton metsästysharrastuksesta, Korhonen kertoo.

Sibelius oli hyvä koulussa

Väärin. Koulunkäynti ei ollut Janne Sibeliuksen päällimmäisenä mielenkiinnon kohteena. Hänen vihkojensa reunat täyttyivät usein piirustuksista ja nuoteista ennemmin kuin koulutehtävistä. Hän jäi Hämeenlinnan suomalaisessa lyseossa kerran luokalleen, kun ”unohti” lukea kesällä latinan ehtoihin.

Toisaalta hän loisti niissä aineissa, joista piti. Esimerkiksi luonnontiede ja historia olivat hänen suosikkejaan.

Sibeliuksen luontorakkaus syttyi jo lapsena

Oikein. Hämeenlinnassa luonto ulottui 1800-luvulla miltei ruutukaavakeskustaan asti. Niityt, puistot, metsät ja rannat olivat helposti pikkupoikienkin ulottuvissa.

Janne näki veden välkkeessä ja harjujen sinessä milloin satujen haltijoita, milloin kummituksia. Toisaalta hän oli reipas metsämies, joka juoksenteli muiden poikien tavoin Aulangolla oravia ja lintuja ampumassa. 

Hämeenlinnalaiset muistavat korostaa, mitä Sibelius myöhemmin sanoi vieraillessaan Aulangon puistometsässä: ”Näitä maisemia ajattelin, kun sävelsin Finlandian”.

Isätön Sibelius joutui jo varhain miesten töihin

Väärin. Jean Sibeliuksen isä kuoli jo 1868 pojan ollessa tuskin kolmivuotias. Isättömyys löi monin tavoin leimansa Sibeliuksen elämään. Hän ei kuitenkaan joutunut vastuuseen perheen vanhimpana poikana, vaan talon tomera naisväki hoiti huushollin ja kasvatti lempeästi huokaisten lapsikatraansa.

Äiti Maria Charlotta Sibelius muutti leskeksi jäätyään takaisin oman äitinsä Katarina Juliana Borgin luokse. Taloudessa asuivat äidin ja isoäidin lisäksi Marian naimattomat sisarukset. Voi sanoa, että Jean Sibelius oli jo lapsena naisten ympäröimä.

Sibelius sävelsi kouluaikanaan vain harmitonta käyttömusiikkia

Väärin, sanoo Sibeliuksen varhaistuotantoa tutkinut ja esittänyt pianisti Folke Gräsbeck. Vaikka Sibeliuksen lukiovuosien kappaleet usein päätyivät koululaisorkesterin tai Sibeliuksen sisaruksista muodostetun trion esitettäviksi, kaikki senaikainen tuotanto ei ollut ”vain salonkimusiikkia”.

Es-duuri -jousikvarteton tapaiset laajat teokset osoittavat hänen mielestään, että Sibelius todella halusi tulla säveltäjäksi – tai että hän oikeastaan jo piti itseään säveltäjänä.

– Niissä oli vahvat melodiat, vaikkei suomalaiskansallinen, sibeliaaninen leima ollutkaan niin selvästi esillä kuin myöhemmissä, kuuluisissa teoksissa, hän sanoo.

Kuuntele näyte Sibeliuksen lukioaikaisesta teoksesta (Andante grazioso viululle ja pianolle, 1884–85. Folke Gräsbeck, piano ja Jaakko Kuusisto, viulu. BIS 1999).

Näyte Sibeliuksen lukioaikaisesta teoksesta Youtubessa: