Kolumnit Uutiset

Olipa kerran sovellus nimeltä ihminen

Presidentti Mauno Koiviston kuolinuutisen jälkeisenä työpäivänä huomasin fundeeraavani surua. Tai ainakin murhetta, epämääräistä alakuloa.

Tunne oli tuttu aiemmilta kerroilta, kun Manun sukupolven tunnettuja nimiä oli mennyt pois. Kaihosin mennyttä aikaa, menetettyä aikaa.

Lähivuosina poistuu joukostamme valtavasti analogisen ajan kanssakansalaisia. Digiajasta ei heidän aktiivivuosinaan ollut hajuakaan.

Ei varauduttu epämääräisiin hybridiuhkiin, työ oli paljolti fyysistä ja konkreettista, tieto oli käsinkosketeltavasti paperilla, tinder oli auki vain lauantai-iltaisin lavatansseissa.

Näitä haikailin, kun PLING! sähköpostiin tuli taas yksi tiedote jostain uudesta mullistavasta sovelluksesta. ”Uuden Linjalla-sovelluksen avulla bussimatkustaja voi ostaa lipun kätevästi myös mobiilissa.”

Antaa tulla vaan. Työmeilin roskapostiin mahtuu paljon enemmän sovelluksia kuin näppipuhelimen muistiin.

PLING! ”Ikea lanseeraa sovelluksen, jolla kodin valaistusta on mahdollista säädellä älypuhelimella.”

Jos jollakulla toisella on ongelma, ettei sovelluksilta jää aika muuhun, kannattaa hankkia sovellusten käytön vähentämisessä auttava sovellus. Sellaisestakin tuli tällä viikolla mainospostia.

Sovellusten tyrkyttäjät ovat nykyajan pölynimurikauppiaita, siivoussovelluskauppiaita. Tehokkainta on myydä mielikuvaa, kokemusta kaiken muuttamisesta helpoksi, nopeaksi, stressittömäksi.

PLING! ”Puhelinsovelluksella television käyttöasentoja voi määrittää käyttäjäkohtaisesti.”

Höpötetään virtuaalisuudesta, algoritmeistä, jakamistaloudesta, alustataloudesta… Kysehän on vanhasta kunnon mukavuustaloudesta.

Mutta jos stressi poistetaan, poistuu myös stressittömyys. Stressinsieto häipyy tarpeettomuuteensa ja vie mukanaan kyvyn tunnistaa stressittömät päivät.

PLING! ”Sovellus on laajennus lakanan alle laitettavaan unisensoriin ja siihen liittyvään älypuhelinsovellukseen.”

Yksi sovellus ansaitsee peukun ja koko käden: hätäkeskuslaitoksen jo pari vuotta sitten syntynyt 112 Suomi. Sen ansiosta avun tarvitsija paikannetaan nopeasti. Ihmisellä on yhä merkitystä. Vaikka onkin dna:n sovellus elämän jatkamiseksi.

Menot