Uutiset

Olipa meillä kevät!

Huh, onpa ollut kevät. Ei, ei minulle itselleni ole mitään erityistä tapahtunut, mutta meille kaikille on.

Tai ei siis oikeasti, mutta olemme saaneet ottaa ilon irti joidenkin suomalaisten ja hämeenlinnalaisten menestyksestä. Sanotaan, ettei yhteisöllisyyttä enää ole, mutta kyllä se ainakin silloin nostaa päätään, kun on puhe vaikkapa jääkiekosta tai Euroviisuista.

Minua ei jääkiekko juurikaan kiinnosta, mutta silti täytyy myöntää, että HPK:n mestaruus sai hymyn huulille. Oli mukava nähdä, kuinka tori täyttyi juhlijoista. Hämeenlinnalaisetko eivät muka lähde liikkeelle? No, emmehän me yleensä lähdekään, mutta huhtikuun lopulla ja toukokuun alussa tori täyttyi kolme kertaa: Kaksi kertaa HPK:n takia ja pian sen jälkeen vapun kunniaksi.

Euroviisumenestys on tietysti luku sinänsä. En todellakaan olisi uskonut, että näen päivän, jolloin Suomi voittaa Euroviisut. Ja kyllä sitä onkin sitten hehkutettu, mutta aiheesta! Hyvä, Lordi!

Mutta miten tämä kaikki mahtaa vaikuttaa lapsiin? Tätä olemme pohtineet välillä ääneenkin täällä toimituksessa. Hehän ovat saaneet elämästä ja maailmasta aivan vääristyneen kuvan!

He voivat jopa ruveta kuvittelemaan, että kaikki on mahdollista. Ehkä he jopa jättävät kehittämättä itselleen tyypillisen suomalaisen itsetunnon, jonka mukaan meistä ei oikein ole mihinkään. Tai vaikka olisikin, ei meitä ainakaan muualla arvosteta eikä ymmärretä.

Menestyksen kevään jälkeen olemme saaneet totuttautua arkeen ikävien uutisten äärellä. Ensin murhattiin arvostettu professori, sitten tuikattiin tuleen Porvoon tuomiokirkko. Alkuviikosta työkaveri, joka ei ollut seurannut päivän uutisia, jo kysyi, mitäs kamalaa tänään on tapahtunut. Hän kai ajatteli, ettei kahta ilman kolmatta.

Yhteisöllisyys nousi esiin myös ikävän uutisen yhteydessä. Porvoolaiset kokoontuivat heti palon jälkeisenä päivänä torilleen suremaan yhdessä. Se tuntui oikealta.

Toivottavasti uusia huonoja uutisia ei tulekaan, ja saamme elää kesän tylsässä tapahtumattomuudessa. Sillä myönteisiä kohu-uutisia ei ilmeisesti ole odotettavissa. Kesän ainoat todella tärkeät urheilukilpailutkin ovat jalkapallon MM-kisat, joita me suomalaiset tietystä syystä varmaan seuraamme kiihkotta.

Ikäviä kohu-uutisia emme kesällä halua, vaikka kuinka lehtien toimitussihteerit sellaisia saattavat etusivuja suunnitellessaan kaipailla. Sovitaan, että No news is good news. Se, että Rengon tai Lammin markkinat ovat isosti etusivullamme kertoo siitä, että asiat ovat hyvin.

Tänään kouluissa raikuu Suvivirsi ja uudet ylioppilaat saavat lakkinsa. Onnittelut heille ja kaikille muillekin valmistuville. Muistakaa, että elämänne ei ole vain edessäpäin, vaan se on tässä ja nyt.

Ja hyvää kesää kaikille muillekin. Hyräilkäämme Suvivirttä edes mielessämme, sillä se laulu jos mikä tuo mieleen lapsuuden kesien vapauden tunteen. Siis, jos joku ei ole vielä tajunnut, Suomen lyhyt kesä on alkanut. Yritetään päästä mukaan!

paivi.ojala@hameensanomat.fi

Päivän lehti

9.7.2020