Uutiset

Olisi hulluutta luopua Hämeenlinna-nimestä!

Hämeenlinna, Janakkala, Hattula, Lammi, Hauho, Kalvola, Renko, Tuulos. Tämä on meille tuttu litania, Hämeenlinnan seudun kunnat suuruusjärjestyksessä.

Nämä ovat vanhoja, arvonsa tuntevia paikkakuntia. Niminäkin ikivanhoja, sillä ne ovat esiintyneet vanhoissa asiakirjoissa jo 1300-1400-luvuilla.

Kysymys kuuluukin nyt, mitä tapahtuu kunnianarvoisille kuntien nimille, mikäli seudun kunnat perustavat uuden suurkunnan. Ja toinen, ehkä vielä tärkeämpi kysymys: mikä otetaan uuden suurkunnan nimeksi?

Tästä ei ole vielä paljon keskusteltu, mikä on minusta hieman outoa. Nimi ei tietenkään ole tärkein asia kuntauuudistuksessa, mutta ei aivan toisarvoinenkaan. Kyllä monille oma paikkakunta on myös identeettikysymys.

Toivon todella, että uuden kunnan nimeämisessä ei päädyttäisi laimeaan kompromissiin. Mielestäni olisi huono ratkaisu, jos suurkunta nimettäisiin joksikin muuksi kuin Hämeenlinnaksi.

Vanajan suurkunnastatahan on jo puhuttu, ja olisihan sillekin tietysti perusteet, koska nimi on vanha ja historiallinen. Mutta tunnettuuden kannalta se olisi huono vaihtoehto. Vaikka Vanaja tiedetään jollain lailla tällä seudulla, valtakunnallisesti se ei ole tunnettu nimi.

Sen sijaan Hämeenlinnan tietävät kaikki. Se on brändi, jonka hylkääminen olisi sulaa hulluutta – etenkin jos se tehtäisiin vain siksi, että näin voitaisiin vakuuttaa hattulalaisille, hauholaisille ja muille maalaiskuntien asukkaille, että Hämeenlinnakin on valmis luopumaan jostakin.

Kuvitellaan tilanne, että suurkunta on nimetty Vanajaksi. Miten sen jälkeen hauholainen kertoo joensuulaiselle, mistä on kotoisin? ”Olen Vanajan Hauholta, ja Vanaja puolestaan on entistä Hämeenlinnan seutua.”

Hämeenlinna-vaihtoehto on selkeämpi. Silloin riittää, että sanoo vaikka Hauholla Hämeenlinnassa. Hämeenlinnan sijaintia ei tarvinne selittää edes kehäkolmosen sisällä asuville.

Mutta miten kauan hauholainen sanoo olevansa Hauholta, jos kunnan nimi on jokin muu? Onko tässä vaara, että historialliset paikannimet vähitellen unohtuvat?

Se riippuu varmaan aika paljon hauholaisista itsestään. Ei suurkunnan tarvitse merkitä kotiseuturakkauden ja -hengen vähenemistä.

Mutta todennäköistä on, että nimen käyttö vähitellen vähenee. Esimerkkinä on juuri Vanaja. Ainakin me Hämeenlinnan seudun keski-ikäiset tunnemme vielä Vanaja-nimen, vaikka kuntaliitoksesta on nelisenkymmentä vuotta. Nuoremmatkin tietävät Vanajan kirkon ja ehkä Vanajan Korpunkin, mutta kuinka moni nykynuori tietää, että Vanaja on ollut joskus itsenäinen kunta?

Ehkä suurimmassa vaarassa ovat Hattulan, Kalvolan ja Janakkalan nimet – jos Janakkalakin joskus lähtee mukaan suurkuntaan. Näissä kunnissa kun taajamien nimet ovat jo nykyäänkin tunnetumpia kuin kunnan nimi. Parola, Iittala, Turenki ja Tervakoski tiedetään niin hyvin, että harva sanoo olevansa Janakkalan Tervakoskelta.

Saa nähdä, sanotaanko joskus tulevaisuudessa Hämeenlinnan Parolassa tai Hämeenlinnan Turengissa.

Päivi Ojala