fbpx
Uutiset

Öljyn hinta vei jäänmurtajien kesätyöt

Arktisen alueen öljy- ja kaasuhankkeita on ajettu viime ajat alas öljyn alhaisen hinnan vuoksi. Kotimaan jäänmurtajille se on huono uutinen.

Jäänmurtajien toiminta on valtion omistaman Arctian harteilla. Sen liikevaihdosta vain puolet on viime vuosina tullut kotimaan jäänmurrosta.

Toinen puolikas on kertynyt lähettämällä murtajia kansainvälisiin tehtäviin. Esimerkiksi Shell vuokrasi aiemmin monitoimimurtajat Fennican ja Nordican tukemaan arktisia koeporauksiaan.

– Kansainvälisen markkinan palvelut ovat voittopuolisesti olleet öljy- ja kaasuteollisuuden projektien tukipalveluita, kuten jäänhallintaa ja öljyntorjuntavalmiuden ylläpitoa, kertoo Arctian toimitusjohtaja Tero Vauraste.

Arctia on operoinut pääosin läntisillä markkinoilla, eli Kanadassa, Yhdysvalloissa ja Grönlannin vesillä.

– Tämän markkinan prospekti (näkymä) lähivuosina on joko vähän, tai ei mitään, Vauraste myöntää.

Piakkoin Grönlantiin suuntaava monitoimimurtaja Otso on tänä kesänä Arctian ainoa kansainvälisille vesille lähtevä alus.

– Meillä on Grönlannissa rahtauksia ja uskomme, että ne jatkuvat, Vauraste sanoo.

Parhaimpina aikoina Arctian neljästä monitoimimurtajasta kolme on ollut kesätöissä maailmalla. Se on tärkeä syy siihen, miksi Arctian liiketoiminta on ollut viimeiset neljä vuotta varsin kannattavaa.

Vauraste arvioi, että yhtiö tekee tänä vuonnakin tukevasti voitollisen tuloksen, vaikka murtajien kesätyöt ovat hiljentyneet.

Arctian on syytäkin pysyä voitollisena, sillä sen on uudistettava koko laivastonsa vuoteen 2029 mennessä. Se maksaa noin miljardi euroa.

– Pääomien kerryttäminen on olennaista kaluston uusimiseksi. Valtio-omistaja tukee meidän polaarista liiketoimintaamme ja katsoo, että meidän on kyettävä parantamaan kilpailukykyämme ja keräämään tarvittavat pääomat markkinaehtoisesti, Vauraste sanoo.

Kaluston uusiminen on jo käynnissä. Maailman ensimmäinen nesteytettyä kaasua polttoaineenaan käyttävä jäänmurtaja Polaris liittyy Arctian laivastoon tänä kesänä.

Murtajien ikänestori, 62-vuotias Voima on puolestaan parhaillaan kuivatelakalla Naantalissa, missä se saa 10 vuotta lisää käyttöikää erilaisilla parannuksilla.

Vauraste luottaa siihen, että murtajille löytyy uusia kansainvälisiä tehtäviä esimerkiksi öljyprojekteista Venäjällä. Itänaapurille arktinen öljy ja kaasu ovat tärkeämpiä kuin Pohjois-Amerikan maille.

– Jäänmurtopalvelut eivät kuulu sanktioiden piiriin, Vauraste muistuttaa.

Arctia toivoo myös saavansa myytyä kotimaasta tuttua perinteistä väyläjäänmurtoa Venäjälle ja Pohjois-Amerikkaan.

Ensi kesänä Arctia haluaa järjestää jäänmurtajiinsa tukeutuvan naparetken. Jos arktisen alueen tutkijat tarttuvat mahdollisuuteen, Arctic 100 Expeditionista tulee paitsi tuloja Arctialle, myös osa Suomen satavuotisjuhlallisuuksien ohjelmaa.

Menot