fbpx
Uutiset

Olkiluoto 3:n käyttöönotto myöhästyy jälleen puolella vuodella

Olkiluodon kolmosreaktorin on tarkoitus tuottaa säännöllisesti sähköä heinäkuussa 2020, aiemmin ilmoitetun tammikuun 2020 sijaan. Olkiluoto 3:n käyttöönotto on myöhästynyt useamman kerran. Se piti ottaa käyttöön jo vuonna 2009.
Olkiluodon kolmosreaktori oli tarkoitus ottaa käyttöön ensimmäistä kertaa vuonna 2009. Arkistokuva reaktorihallista. Kuva: Mikael Rydenfelt
Olkiluodon kolmosreaktori oli tarkoitus ottaa käyttöön ensimmäistä kertaa vuonna 2009. Arkistokuva reaktorihallista. Kuva: Mikael Rydenfelt

Olkiluoto 3 sähköntuotannon käynnistyminen myöhästyy jälleen.

Säännöllisen sähköntuotannon oli tarkoitus alkaa tammikuussa 2020, mutta nyt sähköntuotannon pitäisi alkaa 2020 heinäkuussa.

Jo keväällä laitostoimittaja Areva-Siemens -konsortio kertoi, että sähköntuotannon aloittamisajankohtaa arvioidaan uudelleen. Nyt aikataulu varmistui.

Olkiluoto 3:sta vastaava projektijohtaja Jouni Silvennoinen TVO:lta kertoo Lännen Medialle, että aikataulun pitäisi nyt pitää. Aikataulun päivittämisen lisäksi Olkiluoto 3:n liittyviä toimintatapoja on kehitetty.

– Olemme ottaneet käyttöön yksityiskohtaisemmat aikataulut ja päivittäiset ja viikoittaiset seurantamekanismit.

Keväällä tiedotettu viivästyminen johtui huoltoseisokista. Silvennoinen sanoo, että huoltoseisokki oli suunniteltu asia.

– Silloin meillä oli automaatiojärjestelmien päivityskierros. Samanlaista tilannetta ei ole luvassa.

Olkiluodon polttoainelataus aloitetaan nykyisen aikataulun mukaan tammikuussa, jonka jälkeen reaktori kytketään valtakunnan verkkoon huhtikuussa. Reaktorin olisi tarkoitus tuottaa sähköä 1-3 terawattia, kunnes se voidaan ottaa täysivoimaiseen käyttöön heinäkuussa.

Silvennoinen kertoo, että tällä hetkellä sähköntuotannon aloittamiseksi on tehtävä lähinnä testejä ja mahdollisia huoltotoimenpiteitä.

– Jäljellä on noin 10 prosenttia järjestelmätason testiohjelmista. Lisäksi teemme määräaikaishuoltoja. Jos huoltotarkastuksissa ilmenee esimerkiksi tarvetta vaihtaa uudet tiivisteet, niin teemme sen.

Viime kädessä reaktorin valmistumisaikataulusta vastaa laitostoimittaja eli ranskalaisen Arevan ja saksalaisen Siemensin konsortio. Aikaisemmin osapuolet ovat sopineet sakkomenettelystä, joka laitosvalmistajalle koituu, mikäli laitos ei ole valmis vuoden 2019 loppuun mennessä.

Silvennoinen sanoo, että päätökset sakkojen suhteen tehdään myöhemmin. Hän ei kommentoi mahdollisia sakkosummia vedoten luottamuksellisuuteen.

Menot