Uutiset

”Ollaan vaarallisilla teillä”

Pysäköinninvalvonnasta nousi kohu, kun 87-vuotiasta naista auttanut taksikuski sai maanantaina sakot pysäköinninvalvojilta. Turun Sanomat kertoi, että kaupunki lopulta mitätöi sakon ja pysäköinninvalvonnan johtaja, valvontapäällikkö Esa Mettälä lähestyi myös asiakasta anteeksipyynnöllä.
 
Taksikuski oli peruuttanut ja pysäyttänyt auton suojatielle, jotta huonosti liikkuvan naisen ei olisi tarvinnut kävellä useiden metrien päähän kävelytielle.
 
Mettälän mukaan auto oli pysäytetty väärin, mutta hänen mielestään pysäköinninvalvojat olisivat voineet toimia toisin.
 
– Huomauttamisen ja opastamisen olisi pitänyt riittää. Asiakas olisi saatettu nopeasti autoon ja tilanne olisi ollut nopeasti ohi.
 
– Tilanne lähtee väärällä tavalla käyntiin, jos virhemaksun kirjoittaminen on ensimmäinen toimenpide.
 
Valvontapäällikön mukaan on harvinaista, että pysäköintivirhemaksu perutaan ilman oikaisuvaatimusta.
 
– Joskus on käynyt niin, että invapysäköintilupa-asioita selvittämään tullut henkilö on pysäköinyt autonsa meidän toimiston eteen ja ottanut lupansa mukaan. Samaan aikaan tarkastaja on palannut kierrokselta ja kirjoittanut sakon, kun invalupaa ei ole ollut näkyvillä. Sellaisessa tapauksessa olemme aiemmin peruneet suoraan sakon, sanoo Mettälä.
 
Uhkailua sosiaalisessa mediassa
 
Mettälä sanoo, että hän aikoo vielä keskustella maanantaisesta tapauksesta sakot kirjoittaneiden pysäköinninvalvojien kanssa.
 
– Käymme ohjeita läpi, keskustelemme, muistutamme harkinnan käytöstä ja tilanteen kokonaisarvioinnista.
 
– Silloin tällöin sattuu pieniä virhearviointeja. Me käymme rakentavaa keskustelua jatkuvasti työntekijöiden kanssa.
 
Tapaus tuli julkisuuteen sosiaalisen median kautta, kun tapauksen silminnäkijä kirjoitti asiasta tiistaina Facebookiin. Kirjoitusta on jaettu lähes 800 kertaa.
 
Mettälä on huolestunut jaetun kirjoituksen kommentoinnista.
 
– Kommenteissa on vaadittu valvojien nimiä ja naamoja esiin ja jätetty arvoitukseksi, että mitä sitten tapahtuu. Nyt ollaan vähän vaarallisilla teillä, Mettälä viittaa kommenttien kirjoittajiin.
 
– Sitä ei aina ymmärretä, että pelkkä uhkaaminen saattaa olla rikos. Vaikka on käynyt virhe, kyse on viranhaltijasta, jonka uhkaaminen saattaa täyttää rikoksen tunnusmerkistön.
 
Mettälän mukaan pysäköinninvalvojien uhkailua tapahtuu aika-ajoin, ja on tyypillistä, että uhkailevat henkilöt eivät miellä, kuinka vakavista asioista on kyse.
 
– Valvojille on hermostuksissaan huudeltu jopa tappouhkauksia. Olemme tehneet niistä rikosilmoituksia. Työturvallisuuden takia työntekijöidemme osoitetiedot eivät ole julkisia ja ajoneuvon rekisteritunnukset ovat salaisia.
 
Mettälä sanoo, että yleinen asenne pysäköinninvalvojiin on negatiivinen, eikä maanantainen tapaus ainakaan paranna tilannetta.
 
– Varmasti tulee enemmän palautetta kadulla ja oikaisuvaatimuksia. (LM-HäSa)
 
 
 
 

Asiasanat