Kanta-Häme Uutiset

Olli Jalonen voitti Finlandian jo toisen kerran – hämeenlinnalaisen ensimmäisestä palkinnosta 28 vuotta

Voittajaromaani Taivaanpallo tapahtuu 1600-luvun Lontoossa ja Saint Helenan saarella.
Hämeenlinnassa asuva kirjailija Olli Jalonen tietää, mitä palkinnosta seuraa. Hän voitti ensimmäisen Finlandiansa jo 1991.

”Hyvät naiset ja herrat, arvoisa juhlaväki, vuoden 2018 Finlandia-palkinnon saaja on Olli Jalonen.”

Palkintotuomari, kirjallisuustoimittaja Seppo Puttosen jännityksellä odotettu lause Suomen kansallisteatterin suurella näyttämöllä on kuin kaikua tammikuulta 1991.

Tuolloin jaettiin palkinto vuoden 1990 parhaalle kaunokirjalliselle teokselle ja voittajan nimi oli sama.

 

Lue Olli Jalosen haastattelu: Mestari palasi 28 vuoden jälkeen – Olli Jalosen urasta olisi tullut erilainen ilman kohtalokasta Saint Helenan matkaa

 

Olli Jalosen saavutus kirjataan Finlandia-palkinnon historiaan. Tähän mennessä kahteen voittoon on yltänyt vain yksi kirjailija, edesmennyt Bo Carpelan.

Jalosen tuore voitto tuli romaanista Taivaanpallo, jonka tapahtumat sijoittuvat 1600-luvun Lontooseen sekä syrjäiselle Saint Helenan saarelle.

Puttosen mukaan ”Taivaanpallo kuvaa pienen pojan varttumisen kautta suurta ajatuksellista murrosta. Se on tiedon, opetuksen ja kasvun ylistyslaulu.”

”Tarinan myötä tieto ja rationaalinen ajattelu lisääntyvät ja antavat paremman mahdollisuuden ymmärtää avaruuden ilmiöitä, tapahtumia maan päällä ja jopa ihmissuhteita.”

 

Olli Jalonen on 64-vuotias Hämeenlinnassa asuva kirjailija ja filosofian tohtori. Hänen puolisonsa on kirjailija Riitta Jalonen.

Olli Jalonen tunnetaan syvällisenä pohdiskelijana, lukuisat kerrat palkittuna ja kriitikkojen ylistämänä mutta suhteellisen pienilevikkisen kirjallisuuden tekijänä.

 

30 000 euron Finlandia-palkinnosta kisasivat loppuvaiheessa Jalosen lisäksi Pauliina Rauhala, Jari Järvelä, Katja Kettu, Lars Sund ja J. Pekka Mäkelä.

 

Lue myös: Madventures-mies Riku Rantala asui lapsena Intiassa ja ahmi naisten viihdelukemistoja – Nyt Rantala ja muut Finlandia-diktaattorit paljastavat kirjasuhteensa

Lue myös: Kuvaus tehdasyhteisön verisestä sisällissodasta tuotti Tieto-Finlandian – kirja muistuttaa, miten helposti hulluus pääsee irti

Lue myös: Siiri Enorannan kuumottavan ajankohtainen nuorisokirja voitti lajinsa Finlandian

 

Päivän lehti

11.8.2020