Uutiset

Tänään televisiossa: Aulangon mystikko Olliver Hawk hypnotisoi, ratsasti hirvellä ja piti karhuja pihahäkissä

Mestarihypnotisoija Olliver Hawk oli Kekkosen ajan superjulkkis, jonka elämä päättyi dramaattisesti kesken lavaesityksen. Mystisen miehen tarina kerrotaan pian ensi-iltansa saavassa dokumenttielokuvassa.
Dokumenttielokuva Olliver Hawk kertoo kohujulkkiksesta, joka hämmästytti Suomea tempuillaan ja sekopäisellä elämällään. Sama mies varoitteli hypnoosin ja suggestion vaaroista uskonnossa, mainonnassa ja politiikassa. Kuva: Heikki Y. Rissanen

Hei, se kaatui! Olliver Hawk kaatui. Onko tämäkin showta? Kuoliko se?

Kun Suomen kaikkien aikojen tunnetuin, kohutuin ja sensaatioissa rypenein hypnotisoija Olavi Hakasalo, taiteilijanimeltään Olliver Hawk, lyyhistyy kesken näytöksensä Kemin työväentalon lavalle vuonna 1988, yleisö ei käsitä, mitä sen silmien edessä tapahtuu.

Ambulanssi hälytetään, ja pian tieto kiirii yli valtakunnan: maan kaikki kolkat kiertänyt ja televisiosta ja lehdistä tuttu mies on menehtynyt.

Hawkin viimeinen vapaaehtoinen koehenkilö sen sijaan selviää säikähdyksellä. Hypnotisoijan assistentti tietää vapauttavat sanat, joilla rautakangeksi jäykistetty kemiläisnainen tokenee.

Vuodet kuluvat ja tarina aikakautensa mystisimmästä suomalaisesta hiipuu. Kunnes Olliver Hawk palaa – nyt dokumenttielokuvan päähenkilönä.

 

Aikoinaan huippusuosittu sensaatiolehti Hymy raportoi taajaan Olliver Hawkin edesottamuksista. KUVA: Simo Lehtonen

 

Kaksi haukkaa, kolme karhua

Tästä miehestä sun pitää tehdä elokuva!

Ohjaaja Arthur Franck muistaa hetken, jolloin Olliver Hawk tuli hänen elämäänsä.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Arthur Franckia kiinnostavat tarinat ja myytit kylmän sodan Suomessa.

Franck puuhasteli värimäärittelijä Petri Falkenbergin kanssa erään lyhytelokuvansa jälkitöiden kimpussa, kun radiosta kuului jotakin pysäyttävää: toimittajalegenda Perttu Häkkinen soitti levylle tallennettua Hawkin hypnoosipuhetta.

”Sulkekaa silmänne, sulkekaa kevyesti…”, oudosti suomea artikuloiva ääni maanitteli.

Vuonna 1980 syntynyt Franck ei ollut kuullutkaan moisesta ihmemiehestä. Falkenberg tiesi enemmän ja antoi neuvon: perehdy, ota selvää!

Niin alkoi Franckin neljän vuoden matka menneisyyteen, toimittaja Veikko Ennalan kirjoittamiin Hymy-lehden juttuihin, Yleisradion arkistoihin, Hämeenlinnan oikeuden pöytäkirjoihin…

Eksentrisen hahmon pääpiirteet hahmottuivat nopeasti. Pieni, pistäväkatseinen mies väitti oppineensa mystiset taitonsa Australian alkuperäiskansoilta.

Palattuaan Suomeen Hakasalo-Hawk järjesti hypnoosinäytöksiä, hoiti monenkirjavia vaivoja impotenssista änkytykseen ja piti lemmikkeinään kahta haukkaa ja kolmea karhua. Lehtikuvissa mies ratsasti kesyttämällään hirvellä.

Ainekset värikkääseen henkilökuvaan alkoivat olla kasassa. Kunnes vastaan iski yllätyskäänne.

Kytkös Kekkoseen.

Kuinka Vennamo kukistetaan?

Olliver Hawk nousi julkisuuteen Urho Kekkosen hallitsemassa kylmän sodan Suomessa.

Jähmeän pinnan alla kuohui. Kekkosen vallan haastajaksi pyrki karismaattinen populistipoliitikko Veikko Vennamo ja tämän Smp eli Suomen maaseudun puolue.

Hawk antoi lehtilausuntoja, joissa väitti Vennamon villitsevän kansaa hypnoosin konstein.

Kohta Hawkiin otettiin yhteyttä.

– Hawk selitti myöhemmin, että keskustalaiset tahot lähestyivät häntä Kekkosen nimissä. Hawkilta haluttiin tietää, mihin Vennamon voima perustui ja miten se voitaisiin kumota, Arthur Franck kertoo.

– Hawk selitti suostuneensa yhteistyöhön ja kahden helsinkiläismiehen hoitaneen rahaliikenteen. Hypnotisoija väitti laatineensa salaiset toimintaohjeet. Niissä neuvottiin selvittämään vennamolaisten ehdokkaiden yksityiselämä lääkityksiä ja rakastajattaria myöten.

Vaihtoi puolta Vennamon leiriin

Vuoden 1973 tienoissa yhteistyö Hawkin mukaan katkesi ja tilanne tulehtui, kun hän kieltäytyi palauttamasta saamiaan asiapapereita.

Kuinka ollakaan, viranomaiset aloittivat tutkimukset Hawkin toimista parantajana, ja mies itse tulkitsi syytteet, kuulustelut ja kotietsinnät vallanpitäjien käynnistämäksi poliittiseksi vainoksi.

Hawk vaihtoi puolta ja raportoi tekosensa Vennamolle.

Arthur Franck ei ole tutkiva journalisti, hän on elokuvamies, joka luo poeettista kuvaa jännittävästä historiallisesta henkilöstä ja tämän ympärillä velloneista kirjavista tarinoista.

Poliittinen johtolanka oli kuitenkin sen verran kiehtova, että sitä oli pakko seurata.

– Sain Vennamon pojalta Pekka Vennamolta luvan tutkia kuuluisan isän papereita Kansallisarkistossa. Ja kas kummaa, sieltähän löytyi Hakasalolle omistettu kansio.

Samalla Franckin dokumentin painotus muuttui. Elokuvasta kasvoi tarina hypnotisoijasta, joka eli koko Suomen tavoin toisen suuren hypnotisoijan eli Kekkosen vallan varjossa.

Hawk kummittelee kuin Elvis

Olliver Hawkista on tuskin vieläkään sanottu viimeistä sanaa. Miehen legendassa kihisevät usean elokuvan ainekset.

Mitä lopultakin tapahtui Kemin työväentalon lavalla?

Hawkille kävi kuten Elvikselle. Julkisuuteen on ilmaantunut todistajia, jotka väittävät nähneensä hypnotisoijan hengissä.

Kuka Lapissa, kuka Etelä-Amerikassa.

 

Dokumenttielokuva Olliver Hawk nähdään tänään tiistaina Docventures-ohjelmassa (Yle TV2 klo 21 ja Yle Areena)

Uutinen on julkaistu Hämeen Sanomissa ensimmäisen kerran 27.1.2019

”Teidän on vain hyvä olla, niin hyvä olla…”

Olavi Hakasalo syntyi Merikarvialla vuonna 1930 ja kuoli Kemissä 1988. Isä oli kunnan kamreeri ja äiti selvänäkijän kyvyistään kuuluisa postitoimistonhoitaja.

Hakasalo lumoutui hypnoosista ja muista mystisistä ilmiöistä pikkupoikana lukiessaan Taika-Jim-sarjakuvia.

Hakasalo käytti taiteilijanimeä Olliver Hawk ja titteliä ”mestarihypnotisoija”. Hänen taitonsa olivatkin ilmeisen vaikuttavia. Hypnoosinäytösten vapaaehtoiset örvelsivät kuin tukkihumalassa, jäykistyivät kokovartalokipsiin, kurkottelivat näkymättömiin rahapuihin ja raapivat vartaloaan ankaran kutinan kourissa.

Taitonsa Hakasalo väitti oppineensa 1950-luvulla Australiassa aboriginaaliheimon poppamieheltä.

Hakasalon kertomuksiin omasta elämästään on syytä suhtautua kriittisesti. Hän väitti muun muassa osallistuneensa Korean sotaan ja kehittäneensä Japanin viranomaisille menetelmiä, joilla mellakoita voi hajottaa äänitaajuuksiin perustuvilla menetelmillä. Todistetusti Hakasalo esiintyi japanilaisella tv-kanavalla.

Miehen yksityiselämästä liikkuu ristiriitaisia tietoja. Lähteistä riippuen hän oli naimisissa joko kolme tai neljä kertaa. Yksi ulkomaalaisen naisen kanssa solmittu ja suomalaisissa lehdissä värikkäästi raportoitu avioliitto on paljastunut sepitetyksi.

Hakasalo asui vuosia Rauman maalaiskunnassa, entisessä kunnalliskodissa, jonka hän nimesi Haukkalinnan luostariksi. Hymy-lehden reportteri Veikko Ennalan mukaan Hakasalo herätti seudun asukkaissa ”kauhua ja vavistusta” soittamalla öisin avoimen ikkunan ääressä uruilla hornamaista musiikkia täydellä volyymilla.

Näytöstensä ohessa Hakasalo otti vastaan asiakkaita, jotka kärsivät alkoholismista, impotenssista tai änkytyksestä. Yksi toimipisteistä oli Aulangolla Hämeenlinnassa. Toiminta johti 1980-luvulla tuomioon petoksesta ja luvattomasta lääkärintoimen harjoittamisesta.