Kolumnit Uutiset

Oltaisiin nyt ihan vaan ihmisiksi

Pääministeri Alexander Stubb (kok.) lähetti Lännen Median kautta kirjeen suomalaisille (HäSa 27.11.) tasa-arvoisen avioliittolain puolesta.

Kerrankin Stubbin tyyli piti. Tässä nimenomaisessa asiassa viesti oli laittamattomasti laadittu. Herra Stubb saattaa taas ärsyttää, mutta edustaa kiistatta myös aikaansa ja ajatteluaan.

Tänään selviää eduskunnassa, vaikuttiko pääministerin vetoomus mihinkään suuntaan. Todennäköisesti vaikutus kansanedustajiin on olematonta, mutta kysymys sukupuolineutraalista avioliittolaista ei oikeastaan missään vaiheessa olekaan pysynyt lainsäädännöllisenä tai edes poliittisena kysymyksenä.

Monta kertaa on vedottu, että kysymys on omantunnon asiasta. Onko oikeasti? Eikö siten väistetä itse asiaa ja jätetä temmellyskenttä kiihkoilijoille?

Pysyttäisiinpä edes jotenkin asiassa, eikä siihen sekoitettaisi kaikkia mahdollisia ennakkoluuloja ja harhakäsityksiä.

Surullisena on pitänyt seurata sitä syvän suuttumuksen siivittämää kiihkoa ja pelottelun politiikkaa, jolla avioliiton salliminen samaa sukupuolta edustaville on tuotu esille kuin pahan valtakunnan oven raottamisena.

Ihan kuin kaikki hyvä ja kaunis olisivat uhattuna, kun hyvä, kaunis ja tasa-arvoinen avioliitto sallittaisiin virallisesti myös samaa sukupuolta oleville.

Tavalliset heteroparit onnistuvat sössimään avioliittonsa ihan omin päin, ei siihen sukupuolineutraalia avioliittolakia tarvita.

Perinteinen avioliitto säilyy ihan varmasti naisen ja miehen välisenä, kaikkine hyvine ja huonoine puolineen, kauhuineenkin. Olisi rehellistä myöntää, että avioliitosta puhuttaessa puhutaan hyvin usein ihannekuvasta.

Yhteiskunnassa on samaan aikaan oikeitakin ongelmia ja kuolemanvakavia oireita, jotka koskettavat jokaista tuntevaa ja ajattelevaa ihmistä. Vasta kuluneella viikolla on oltu aivan aiheellisesti huolissaan niin naisiin kohdistuvasta väkivallasta kuin myös siitä, että ahdistuneiden vanhempien sokean väkivallan uhreiksi joutuvat aivan liian usein avuttomat lapset.

Suomalaisten enemmistön on sanottu kannattavan avioliiton eli käytännössä siviilivihkimisen sallimista myös samaa sukupuolta oleville.

En ihan usko, että enemmistö on aktiivisesti mitään mieltä. Miksi edes pitäisi? Asia ei liity edelleenkään mitenkään monien suomalaisten maailmaan tai elämänpiiriin. He osaavat olla ihmisiksi toisilleen. Onneksi.

Varmaan pitäisi olla tyytyväinen, kun taantumuksen voimat nostavat päätään. Sehän on ollut aikojen alusta varma merkki muutoksesta parempaan suuntaan.

Eduskunta voi tänään näyttää vihreää jouluvaloa edes vähän suvaitsevaisemmalle Suomelle.