Uutiset

Oluen laimentajat oikealla asialla

Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonin (sd.) keskustelunavaus keskioluen laimentamisesta oli tärkeä puheenvuoro vakavassa asiassa.

Alkoholihaittojen vähentämiseksi keskioluen laimentaminen on yksi varteenotettava vaihtoehto. Guzenina-Richardsonin mukaan Ruotsin malli voisi hillitä ennen kaikkea lasten ja nuorten alkoholinkäyttöä. Nuorten kuluttamasta alkoholista yli puolet on olutta ja siideriä.

Ruotsissa keskioluen myynti lopetettiin vähittäiskaupoissa vuonna 1977. Keskioluen korvasi korkeintaan 3,5-prosenttinen kansanolut, folköl. Suomessa myytävä keskiolut on korkeintaan 4,7-prosenttista.

Folkölin tulo markkinoille laski oluen kulutusta. Laimea olut ei kuitenkaan maistunut kansan suussa, ja alkoi siirtyminen kohti väkevämpää olutta, starköliä, jota saa Suomen Alkoa vastaavan Systembolagetin myymälöistä. Nykyisin Ruotsissa juotavasta oluesta peräti 30 prosenttia on ostettu ulkomailta, ja suurin osa tästä oluesta on vahvaa.

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto pelkää oluen matkustajatuonnin jopa viisinkertaistuvan, mikäli keskiolutta lähdetään laimentamaan.

Suomessa on EU-maiden korkein olutvero. Ensi vuonna alkoholiverotusta ollaan jälleen kiristämässä. Oluen matkustajatuonti oli viime vuonna 24,4 miljoonaa litraa. Pääosa tästä oluesta tuotiin itämerenlaivoilta ja Virosta.

Matkustajatuonnin seuraukset näkyvät sekä menetettyinä verotuloina ja työpaikkoina. On mahdotonta valvoa, mihin tuotu olut lopulta päätyy.

Alkoholiveron korottamisen lisäksi valmisteilla on alkoholin mielikuvamainonnan kieltäminen. Peruspalveluministeri on oikeassa siinä, että nykyinen mainonta ei anna nuorille oikeaa kuvaa alkoholista.

Guzenina-Richardsonin mukaan viinasta on puhuttu ikään kuin sen juominen olisi kansalaisoikeus. Yhteiskunnan lisääntyvää holhousta on kavahdettava, mutta se on hyväksyttävä, jos muut keinot eivät auta.

Moni nuori elämä on päättynyt liian varhain liiallisen alkoholinkäytön takia. Kun 15-vuotias tyttö katosi mystisesti Tampereella heinäkuun lopussa, alkoholilla oli osuutta asiaan.

Viimeksi oluen laimentajiin liittyi sisäministeri Päivi Räsänen (kd.), joka niin ikään sulkisi oluthanat urheilutapahtumissa.

Jääkiekko on Suomen ainoa ammattilaissarja. Jääkiekkoväen mukaan lajin tulevaisuus voi olla uhattuna, mikäli oluen myynti kielletään.

Toisaalta vaakakupissa painaa se, että kiekkosankarit ovat junnujen idoleita. Jäähallien oluenhuuruisesta menosta he saavat vääränlaisia mielikuvia.

Sosiaali- ja terveysministeriö ei tällä hetkellä valmistele oluen laimentamista. Ministeriön kansliapäällikkö Kari Välimäki kuitenkin katsoi Hämeen Sanomien haastattelussa viikko sitten, että oluen laimentaminen on kansan vastustuksesta huolimatta hallituksen alkoholipolitiikan asialistalla.

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic