Uutiset

Olutvalikoima yli kaksinkertaistuu Alkossa piakkoin

Alko aikoo yli kaksinkertaistaa olutvalikoimansa muutamassa vuodessa. Alkon tuoteryhmäpäällikkö Mika Kauppisen mukaan kyseessä on kansainvälisesti merkittävä laajennus.

Alko arvioi, että valikoima ylittää tänä vuonna 650 oluen rajan. Valikoima laajenee lähivuosina edelleen 1 500 oluen valikoimaan.

Kauppisen mukaan valikoiman laajennus on ollut suunnitelmissa pitkään, eikä se liity vireillä olevaan alkoholilainsäädännön muutokseen, jossa vahvat oluet on tarkoitus siirtää vähittäiskauppaan.

Kauppinen vakuuttaa, että maailmalta ja kotimaasta löytyy riittävästi uusia tuotteita.

– Olutbuumin myötä tarjonta kasvaa koko ajan. Pari vuotta sitten meidän valikoimissamme oli noin 450 olutta, Kauppinen kertoo.

Olutvalikoiman laajeneminen ei merkitse sitä, että kaikki tuotteet ovat välittömästi poimittavissa Alkon hyllyltä.

Osa valikoimasta tulee Kauppisen mukaan tilattavaksi loppuvuodesta avattavan verkkokaupan kautta. Tilaukset noudetaan Alkon myymälästä tai noutopisteestä.

– Valikoima laajenee nimenomaan netin kautta, mutta myös myymälöissä, Kauppinen toteaa.

Kauppisen mukaan pienpanimoiden tuotteet pääsevät enenevässä määrin Alkon hyllylle. Tällä hetkellä Alkon oluista noin 23 prosenttia on kotimaisia pienpanimo-oluita.

– Sellaisten kotimaisten pienpanimoiden määrä kasvaa, joilla on pullotus- tai tölkityskykyä, Kauppinen kertoo.

Pienpanimoliiton hallituksen puheenjohtaja Mika Tuhkasen mukaan pienpanimoiden oluiden pääsy Alkon ja kauppojen hyllyille on viime vuosina helpottunut. Vähittäiskaupassa alkoholipitoisuus ei saa kuitenkaan ylittää 4,7 prosenttia.

Pienpanimoiden suoramyynti on Tuhkasen mukaan silti ensisijainen tavoite.

– Olutta saa valmistaa, mutta ei myydä. Se on hassua, Tuhkanen toteaa.

Oluiden myynti Alkosta on viime vuosina laskenut hienokseltaan. Oluen osuus Alkon vuosittaisesta noin 94 miljoonan litran myynnistä on hieman alle kymmenen prosenttia.

Runsaampi olutvalikoima on osa Alkon tavoitetta laajentaa valikoimaa 10 000 tuotteeseen vuoteen 2020 mennessä.

Päivän lehti

3.7.2020