fbpx
Uutiset

Olympiakomitean tuleva pääsihteeri velmuili nuorena Hämeenlinnassa

 

Suomen olympiakomitean vasta valittu pääsihteeri Mika Sulin, 53, on lähtöisin Hämeenlinnasta. Kaupunki merkitsee hänelle yhä paljon, sillä täällä asuvat hänen vanhempansa ja veljensä, täällä on suuri joukko ystäviä ja kavereita ja valtavasti muistoja.
 
Paluuta tänne hän ei ole miettinyt, vaikka pitääkin Hämeenlinnaa dynaamisena ja kaikin puolin hyvänä kaupunkina.
 
Sulin syntyi, kävi koulunsa ja urheili, sekä kavereiden kertoman mukaan monin tavoin velmuili Hämeenlinnassa. Hän pelasi jääkiekkoa HPK:ssa ja jättäytyi kerran luokalle urheilu-uran luomisen takia. Kotikaupunki jäi taakse vuonna 1981, kun hän siirtyi Jokereihin pelaamaan. Sulin asuu Helsingissä.
 
Nyt väännetään lätkän MM-kisoja
 
Tällä hetkellä Sulin on jääkiekon MM-kisojen 2012 – 2013 pääsihteeri. Ruotsin kanssa jaetut kaksivuotiset kisat vievät miehen kaiken ajan, eikä hän ole ehtinyt paneutua reilun viikon takaisen olympiakomiteavalinnan tuomiin tehtäviin. Sen aika on sitten, kun tämän kevään MM-kisat ovat ohitse ja Lontoon olympialaiset nähty.
 
– Suomi vastaa tänä vuonna myös Ruotsin kisa-asioista. Koskaan aiemmin ei kisoja ole järjestetty kaksivuotisina eikä jaettu kahden maan kesken.
 
Sulin kertoo neuvottelevansa ruotsalaisten kanssa päivittäin.
 
– On siinä äärettömän monta asiaa ratkaistavana. Tapahtumalla on 900 miljoonaa tv-katsojaa, tavoitellaan 650 000 katsojaa ja mukana on kaksi maata. Ratkaisut on pakko löytää keskustelemalla ja neuvottelemalla.
 
Sulinin työtä helpottaa se, että hän on työskennellyt useita vuosia Ruotsissa, puhuu kieltä hyvin ja tuntee kulttuurin. Vaikka paljon neuvotteluista käydään puhelimessa tai videolla, matkapäiviä kertyy satakunta vuodessa, mitä hän pitää kohtuullisena. Aiemmin kertyi enemmän.
 
Humu vetää linjat olympiakomiteassa
 
Ennen kuin voi siirtyä vuoden lopulla alkavaan uuteen tehtäväänsä, Sulinin pitää saada Jääkiekkoliiton kanssa selväksi miten hänen nykyinen tehtävänsä hoidetaan vastedes. Sulinin sopimus kisojen vetämisestä ulottuu vuoden 2013 syksyyn.
 
– Ensi vuosi jää tietenkin minulta pois. Meillä on siihen ratkaisu, josta kerromme myöhemmin.
Olympiakomitean pääsihteerin työn tulevista suuntaviivoista Mika Sulin ei nyt halua sanoa mitään.
 
Hän sanoo haluavansa odottaa, mitä Humu eli huippu-urheilun muutostyöryhmä sanoo kehityksestä pari vuotta kestäneen työnsä tuloksena.
 
– Nyt on iso murros meneillään ja minut on valittu sitä muutosta tekemään. Mutta vielä minulla ei ole eväitä vetää linjaa.
 
Lätkällä menee hyvin
 
Suomen jääkiekon tilanne on hänen mielestään hyvin vahva.
 
– Jos mitaleilla lasketaan, Suomi on ottanut niitä kaikkein eniten. Panostus lajin ja valmennuksen taso on hyvä ja meillä on vahvat seurat. Parantamisen varaa on silti aina. Nuorille pitää saada parempia valmentajia ja panostaa seuratyöhön.
 
Hänen mielestään omaksi iloksi harrastuksena pelaaminen ja huipulle tähtääminen eivät ole toisensa poissulkevia asioita.
 
– Kun joukon keskelle tuo pallon tai kiekon, alkaa aina peli. Ihminen on kilpailuviettinen. On myös ihan selvä, että pitää olla esikuvia, jotta lajien pariin saadaan ihmisiä. Heti nähdään, että tulee lisää nuoria harrastajia, kun joku pärjää.
 
Sulin ei hyväksy sitä, että vanhemmat pätevät lastensa urheilemisen kautta ja pakottavat nämä harrastamaan veren maku suussa.
 
– Se on aika marginaalista, mutta täysin tuomittavaa.
 
Urheiluvälinebisnestä ja luottamustoimia
 
Mika Sulin on koko elämänsä ollut urheilu- tai urheiluvälinebisneksessä. Uravalintansa hän teki aika nuorena seurattuaan isänsä elämää.
 
– Isä oli pitkän linjan valmentaja. Näin kun hän yhdisti siviilityön ja urheiluvalmentamisen HPK:ssa ja maajoukkueessa. Se oli raskasta. Lähdin urheiluvälinebisnekseen, ensin Salomoniin myyntijohtajaksi, sitten Niken Euroopan johtajaksi ja sitten Hartwall-areenan ja Hjalliksen kanssa yhtiökumppanina teimme useita areenoita ympäri Eurooppaa. Olin myös Exell-Sportin toimitusjohtaja.
 
Päivääkään Mika Sulin ei vielä ole ollut varsinaisena urheilujohtajana, jos kohta merkittävänä vaikuttajana. Hän on toiminut luottamustehtävissä, mm kahdeksan vuotta jääkiekkoliiton hallituksessa sekä strategiavaliokunnan ja markkinointivaliokunnan puheenjohtajana.
 
Hänellä on oma yritys Suomessa ja se on osakkaana kahdessa ulkomailla toimivassa yrityksessä. Niissä hän on konsultoinut useita isoja areena-projekteja, sijoittanut start-up -yrityksiin ja ollut puolitoista vuotta Real Madridin jalkapallojoukkueen johdon neuvonantajana.
 
Lomalla Apparalle
 
Nykyisessä projektissaan Mika Sulinille ei jää aikaa omaan elämään. Työ vie seitsemän päivää viikossa.
 
Huilaamaan Mika Sulin pääsee, kun tämän vuoden MM-kisat on pelattu ja hän on saanut selville aloituskuviot uudessa tehtävässään.
 
Hän rentoutuu liikkumalla, pelaamalla golfia, kalastamalla, veneilemällä sekä tapaamalla perhettä ja ystäviään Hämeenlinnassa.
 
– Lomalla Hämeenlinnassa vieraillessani menen Ahvenistolle kiertämään pururataa ja uimaan. Jäähalli, Kaurialan kenttä ja Ahvenisto muodostavat kolmion, joka on minulle ollut iso osa elämää. (HäSa)
 
MM-kisoihin liittyvä viime viikolla Joensuusta lähtenyt Suomikiekkokiertue päättyy Hämeenlinnan torille 28.4. Sen jälkeen on vielä hyväntekeväisyyskonsertti Helsingissä. Joka paikkakunnalla myydään lippuja puoleen hintaan kahteen Suomen ja kahteen Kanadan peliin.

Menot