Uutiset

Olympiakomiteassa tarvitaan tuuletusta

Olisi jo korkea aika lopettaa hurskas vaikeneminen ja puhua doping-historia selväksi.

Suomen Olympiakomitean valtuuskunta valitsee 17. marraskuuta olympiakomitean uuden hallituksen ja puheenjohtajan. Urheilujärjestöt ovat jatkaneet suomalaisten yleisurheilijoiden Ateenan olympiakisoissa viitoittamaa tietä: valinnan valmistelu ansaitsee arvosanan surkea.

Laajinta kannatusta puheenjohtajaksi on saanut Veikkauksen toimitusjohtaja Risto Nieminen, joka on moneen kertaan kieltäytynyt kunniasta. Suomen hiihtoliitto nolasi pohjamudissa liikaakin rypeneen suomalaisen hiihtoväen kannattamalla itsepintaisesti Niemistä.

Hiihtoliitto jäänee nuolemaan näppejään. Hiihtäjänä ja poliitikkonakin mainetta niittäneellä Marjo Matikainen-Kallströmillä ei ole kannatusta puheenjohtajaksi asti. Naisjohtajan aika voisi olla olympiakomiteassakin, mutta ei Matikainen-Kallströmin.

Suomen Urheiluliitto on kantanut kortensa puheenjohtajapeliin hiihtoliittoa tyylikkäämmin.

SUL:n ehdokas on monessa liemessä keitetty urheilujohtaja ja kokoomuspoliitikko Ilkka Kanerva, jonka heikkous on lähinnä vain kestoehdokkuus. Tälläkin kertaa Ilkka Kanerva on paikkansa ansainnut, mutta ei ole läheskään varmaa, että hänet lopulta valitaan.

Ilkka Kanerva ryöpytti viime viikon lopulla julkisuudessa kovin sanoin olympiakomitean nykyistä puheenjohtajaa Tapani Ilkkaa, joka puolestaan on pantannut tietoa jatkohalukkuudestaan.

Kanerva syytti Ilta-Sanomien haastattelussa Ilkkaa ”doping-johtajaksi”. Perusteena Ilkka Kanerva käytti tosin juuri sopivasti ilmestynyttä entisen doping-juoksijan Martti Vainion muistelmakirjaa, mutta se ei syytöstä juuri muuksi muuta.

Suomalaiset urheilujohtajat eivät ole joutuneet oikeastaan lainkaan tilille suomalaisten urheilijoiden takavuosien doping-aineiden käytöstä. Olisi jo korkea aika lopettaa hurskas vaikeneminen ja puhua doping-historia selväksi. Vanhojen kaivelu ei kuitenkaan välttämättä lisää Kanervan kannatusta olympiakomitean valtuuskunnassa, jonka jäsenistä valtaosa on eri lajiliittojen edustajia.

Suomalaisessa urheiluelämässä tarvitaan tuuletusta, johon Ilkka Kanervalla on eväitä. Uutta ajattelua kaivataan etenkin huippu-urheilun rahoitukseen. On kysyttävä uudestaan ja uudestaan, mihin rahat oikeasti kannattaa käyttää.

Huonoa menestystä on typerää selittää sillä, että muissa maissa urheilijoita tuetaan enemmän kuin Suomessa. Urheilun rahoitusvastuu ei ole pelkästään yhteiskunnalla tai edes rahapelien pelaajilla, vaan myös eri lajien harrastajilla.

Ilkka Kanervan ilmeisen laaja kannatus pelaa puheenjohtajapelissä paitsioon entisen aitajuoksijan ja nykyisen SDP:n kansanedustajan Arto Bryggaren. Yleisurheiluväki pysynee yhtenäisenä Kanervan takana.

Suomen suunnistusliiton puheenjohtaja, Huhtamäen toimitusjohtaja Timo Peltola on myös ehdolla olympiakomitean johtoon. Peltolan ansiot ovat erinomaiset. Hän olisi puheenjohtajana olympiakomitealle suora yhteys huippu-urheilun keskeiseen rahoittajaan: kotimaiseen ja kansainväliseen liike-elämään.

Päivän lehti

5.4.2020