Uutiset

Olympialaiset Melis Abatin tähtäimessä

Karate on suosittu kamppailulaji eri puolilla maailmaa, mutta olympialaisissa laji on mukana ensimmäisen kerran vuonna 2020 Tokiossa.

Olympiaedustus Suomen joukkueessa on myös Istanbulissa Turkissa asuvan Melis Abatin, 28, unelmana.

– Olympialaisiin pääsy on päätavoitteeni, hän vakuuttaa.

Abat on kaksoiskansalainen. Hän on edustanut arvokisoissa ensin Turkkia ja vuodesta 2012 lähtien Suomea.

Abat taitaa suomen kielen ja Suomi on ollut aina hänen sydämessään toisena kotimaana.

– Äitini Satu lähti Lappeenrannasta lomamatkalle Turkkiin 30 vuotta sitten. Hän on sillä matkalla edelleen. Suomen kielen opin äitini ansiosta jopa ennen turkin kieltä, vaikka perheemme on aina asunut Turkissa, Abat hymyilee.

Hämeenlinnaan Abatilla on vahva side kahdestakin syystä.

– Kummitätini Johanna Heino asuu Hämeenlinnassa. Sari Laine on valmentanut minua. Sari on Hämeenlinnan Tarmon karatejaoksen valmentaja ja sen takia minäkin edustan nyt Tarmoa.

Abatin mielestä Lainetta parempaa valmentajaa ei taida edes olla.

– Titi (Laine) tunnetaan karatepiireissä ympäri maailmaa. Hänen oma kilpailu-uransa oli hieno. Hän oli yksi maailman parhaista ottelijoista. Olen täällä keskustellut Titin kanssa, kuinka voisimme vielä kehittää ja syventää yhteistyötämme.

On myös paljon Laineen ansiota, että Abat edustaa nyt Suomea.

– Olin Turkin maajoukkueessa, kun tapasin Sarin ja juttelin hänen kanssaan. Titi minulle vinkkasi, että voisin edustaa Suomea.

Abat työskentelee Istanbulissa lievästi kehitysvammaisten matkailualan opettajana. Hän harjoittelee Turkissa miehensä Sezgin Abatin veljen Ilgarin opastuksella. Melisin aviomies on ollut myös Turkin maajoukkue-edustaja. Hän on usein Melisin treenikaveri.

– Turkki on yksi karaten huippumaista. Siellä parhaat karatekat ovat täysammattilaisia. Turkin mestaruuskisoissa sarjoissa voi olla 40 osanottajaa. Suomessa osanottajia saattaa olla vain kaksi. Silti finaalin taso voi ollas täällä lähes yhtä kova. Yllättävän hyvin suomalaiset pärjäävät pienellä tuella.

Abat aloitti karaten 11-vuotiaana.

– Eksyin kerran tähän lajiin ja se vei mukanaan. Karate on monipuolinen laji muihin kamppailulajeihin verrattuna – on potkuja, nyrkkejä ja kaatoja. Laji on tyylikäs, kun kaikki nämä elementit ovat mukana, Abat arvioi.

Abatin alkukauden päätavoitteena on otella menestyksekkäästi EM-kisoissa. Hän pääsee seuraavissa arvokisoissa edustamaan Suomea kotimaassaan Turkissa. Kisat pidetään Samsunin kaupungissa.

EM-kisoista Abatilla on parhaana saavutuksenaan kumiten (ottelut) joukkuehopeaa alle 68 kg:n sarjassa vuonna 2012

Suomessakin Abat ehtii käydä.

– Tarkoitukseni on tulla tänne ainakin SM-kisoihin ja maajoukkueen leireille. Kesällä olen Suomessa taas pidemmän aikaa, hän kertoo. HäSa

Asiasanat

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic