fbpx
Uutiset

Olympiaparakit ovat Aulangon häpeäpilkku

– Ihan lopussa molemmat. Seinälaudoitus on lahoa, lattiat painuneet ja sisällä on aika hurja haju. Ei tarvitse arvuutella onko hometta. Peltikatto ehkä pitää vielä vettä, kaupungin kiinteistökehityspäällikkö Antero Aho kuvailee Aulangon olympiaparakkien alennustilaa.

Vuoden 1952 olympialaisten aikaan urheilijoiden majoitustiloina toimineet rakennukset Kuusisto ja Koivisto ovat purkukunnossa. Aulangon häpeäpilkut puretaan heti, kun kehdataan.

– Purkulupa saadaan kaikella todennäköisyydellä, mutta sitä ei kehdata hakea näin Helsingin olympialaisten 60-vuotisjuhlakautena, Aho kertoo.

Museovirastolla ei virallista kantaa

Museovirasto teki kaupungin edustajien kanssa katselmuksen Aulangon kievarin (ent. Katajiston kartano) ja Luhtialan kylän ympäristössä pari vuotta sitten. Tuolloin todettiin Kuusiston olevan purkukuntoinen.

Museovirasto kuitenkin edellyttää lausuntopyynnön lähettämistä ennen purkamista.

– Sellaista emme saaneet, joten lausuntoa asiasta emme ole antaneet. Kantamme on virallinen vasta kun se on paperilla, intendentti Kaija Kiiveri-Hakkarainen Museoviraston kulttuuriympäristöpalveluista kertoo.

Katsauksen yhteydessä ei keskusteltu Koiviston eikä lähipiirissä sijaitsevan, myös huonokuntoisen Pikku-Aulangon purkamisesta tai suojelusta. Antero Aho muistelee, että Koivistolla ei kuitenkaan nähty sen suurempaa ympäristö- tai kulttuurihistoriallista arvoa. Koiviston kohtalo lienee sama kuin Kuusiston, mutta Pikku-Aulangon saattaisi vielä saada käyttökuntoon, mikäli joku yrittäjä siihen tarttuisi.

– Edellinen omistaja on purkanut sieltä lattioita ja seinien pintamateriaaleja pois. Se on ihan riipinraapin, purut paljaana ja laudoitukset näkyvissä. Selvää on, että kaupungilla sen kunnostamiseen ei ole rahaa. Ellei löydy investoijaa, aika hoitaa rakennuksen.

Kaupunki kehittää projekti kerrallaan

Kaupunki pohjaa Aulangon kehittämisen 2000-luvun alun Aulanko-visioon. Käytännössä alueelta puuttuu kokonaisvaltainen kehityssuunnitelma, ja työtä tehdään projekti kerrallaan.

– Yksittäisinä asioina ovat edenneet ratsastustallihanke, NCC:n vapaa-ajan asunnot ja Aulankokeskuksen päiväkotiratkaisu, apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo luettelee.

Seuraava hanke lienee siirtolapuutarhan perustaminen Aulangon Heikkilän seutuville.

– Lepaan opiskelijat ovat tehneet vaihtoehtovertailuja ja sopimuspohjia on luonnosteltu. Alue pitää ensin asemakaavoittaa, jossa tavoitteena on päästä syksyllä eteenpäin.

Toiveena pitkä vuokrasopimus

Aulangon kievarin alueen yrittäjän Tuija Tunturin mukaan asiakkailta tulee jatkuvasti ihmettelevää palautetta päärakennusta vastapäätä sijaitsevista huonokuntoisista olympiaparakeista, sekä Luhtialan kylän ryvettyneestä perinnemaisemasta.

Tuija Tunturi ja Heikki Alutoin ovat vuokranneet noin 16 hehtaarin alueen rakennuksineen matkailu- ja leirintäkäyttöön. Nykyinen vuokrasopimus jatkuu vuoteen 2014, minkä jälkeen yrittäjillä on optio jatkosta. Yrittäjät ovat tähän mennessä omalla kustannuksellaan remontoineet alueella sijaitsevan ns. olympiasaunan sisätilat, vetäneet sähköt leirintäalueelle ja siistineet yleisilmettä.

Tunturin mukaan enempää ei voi tehdä, ennen kuin alueesta allekirjoitetaan pitkäaikainen vuokrasopimus.

– Toivomme jatkoa, sillä kaikki on mennyt hyvin. Me ja kaupunki olemme tyytyväisiä, ja palautteesta päätellen myös asiakkaat. Ensimmäinen vuosi täällä on osoittanut, että Aulangolla on potentiaalia nousta samaan loistoon kuin ennen, Suomen parhaaksi matkailualueeksi. (HäSa)

Menot