Uutiset

Olympiavoittajan ohjeilla kohti ampumapenkkaa

Ahveniston Ampumahiihtäjät on jo pitkään niittänyt mainetta menestyneenä junioriseurana. AAH:n valmentajarinkiin on kuulunut useamman vuoden ajan myös maastohiihdon olympiavoittaja Marjut Rolig, joka innostui ampumahiihdosta tyttärensä Jessikan ampumahiihtokoulun aikoihin vuonna 2008.

– Aluksi vain kuskasin Jessikaa harjoituksiin, mutta pikkuhiljaa innostuin myös valmennustyöstä. Olen käynyt ampumahiihdon valmennuksen peruskurssejakin, mutta olen tietenkin tuonut pääasiassa vain hiihto-osaamista AAH:n valmennukseen. Varsinaisesta lajivalmennuksesta meillä vastaavat nykyisin Kimmo Koivunen ja Mika Hakala. Myös Jussi Keränen kuuluu valmentajatiimiimme. Pohjatyön nykyiselle menestykselle on tehnyt puolestaan Juha Papinsaari, Rolig muistuttaa.

Ampumahiihtäjillä on varsinkin talvisin hyvät harjoitusolot Hämeenlinnassa. Kesäisin AAH:n väki tähtäilee Parolan ampumaradalla.

– Meillähän olisi aivan loistavat olot, jos pääsisimme vielä kesäisinkin harjoittelemaan Ahvenistolle rullilla ja aseilla. Se on kuitenkin mahdotonta, sillä sinne pitäisi rakentaa erillinen ampumapenkka, joka talvisin tasataan helposti lumesta, Rolig sanoo.

AAH:lla on vahva edustus kilpaladuilla varsinkin tyttöjen sarjoissa.

– Tällä hetkellä meillä on sellainen tilanne, mutta kyllä AAH:lla on aina ollut ihan hyviä poikiakin. Aina kun Kaisa Mäkäräinen on menestynyt, niin se on heti näkynyt harrastajamäärissä, Rolig hymyilee.

Albertvillen olympialaisissa vuonna 1992 kultaa ja hopeaa juhlinut Rolig täyttää torstaina 50 vuotta. Juuri ennen merkkipäiväänsä hän sai jännittää henkilökohtaisten suojattiensa Jessika Roligin, Jenni Keräsen ja Maija Keräsen esityksiä nuorten MM-kisoissa Romaniassa.

Rolig on edelleen hyvin selvillä myös suomalaisten maastohiihtäjien esityksistä kansainvälisillä laduilla. Hän toimii nimittäin tv-kanava Eurosportin hiihtolähetysten kommentaattorina.

– Se on ollut erittäin mukavaa hommaa. Yhdessä Christian Selinin kanssa olemme vetäneet lähetyksiä jo seitsemän vuotta, Rolig muistelee.

Ensi talvena Lahdessa järjestetään hiihdon MM-kisat. Rolig odottelee kotikisoista hyviä sijoituksia varsinkin naisurheilijoilta.

– Tour de Ski antoi hieman suuntaa tulevasta. Kyllä naishiihtäjillämme on ihan hyvät saumat menestyä, vaikka Norjan ylivoima on hieman hämmentänytkin. Mieshiihtäjämme esitykset eivät ole viime aikoina vakuuttaneet, mutta siellä on taitanut muutama kaveri treenata jo vähän ylikin.

– Kokonaisuutena Suomella ei taida olla kovinkaan suuria odotuksia Lahdesta. Mäki ja yhdistetty eivät ole oikein vakuuttaneet tänä talvena. Ainostaan Ilkka Herolalta odotan lähivuosina hyviä esityksiä. Hän on hyvä tyyppi yhdistettyyn, Rolig pohtii.

Rolig löi omat kilpasuksensa naulaan vuonna 1994. Aktiiviuransa jälkeen hän on kuitenkin sivakoinut pitkien matkojen kisoja, pyyhältänyt jokusen maratonin ja pitänyt kuntoaan yllä Aulangon ja Ahveniston maisemissa.

– Veteraanikisoihin en ole kuitenkaan innostunut lähtemään. Ainoastaan suunnistuksessa olen kilpaillut, sillä siinä lajissa minulla ei ole mitään odotuksia, Rolig nauraa. HäSa

Asiasanat