Uutiset

Oma enkeli olkapäällä

Voi lumienkelin tehdä sohjoonkin, jos takapuoli kestää.
Ei ole ollenkaan taivaallinen ihme, että enkeleistä on niin näyttelyitä kuin vuolaasti lehtikirjoituksiakin: enkelikansa saa mitä haluaa ja miksei haluaisi.

Kirkon tutkimuskeskuksen selvityksen mukaan puolet suomalaisista uskoo enkeleiden olemassaoloon.

Luukaskin sanoo jouluevankeliumissaan: ”Yhtäkkiä heidän edessään seisoi Herran enkeli.” Jos asianomainen uskoo joulun sanomaan, uskoo hän todennäköisesti enkeleihinkin.

Enkelit joutuvat joulun alla samaan nippuun joulupukin ja tonttujen kanssa. Molemmilla on paikkansa, mutta täyttä tonttu-enkeli -sekamelskaa olisi hyvä välttää.

Lähinnä lapsilta on ajanmukaista kysyä: uskotko joulupukkiin? Ja yhtä yhtä lailla aikuisilta: uskotko enkeleihin?

Tottu Toljanteri ei kuitenkaan kuulu samaan porukkaan arkkienkeli Mikaelin kanssa.

Monet tuntevat suojelusenkelitaulun, josta on painettu kopioita kasapäin. Siinähän kaksi lapsiparkaa ylittää ihan risaa siltaa ja ovat ilmiselvästi vaarassa syöksyä syvyyksiin. Onneksi takana varjelevat kätensä levittää suojelusenkeli. Onneksi.

Voi hyvin- lehdessä annettiin hiljattain ohjeet, joita noudatellen voi kukin yrittää yhteyttä omaan suojelusenkeliinsä. Onnekkaimmat ovat saaneet pitää enkeliään ikänsä olallaan.

Pinnallisuuden piinaavassa suossa kahlaava ihminen kaipaa turvaa ja suojelusta. Kaipausta ei tee sen vähäisemmäksi se, että joku tylsimys pitää sen kohteita kuviteltuina henkiolentoina.

Joukkoomme mahtuu enkelikriittisiä soraääniä, jotka on syytä suvaitsevaisuuden nimissä ohittaa olankohautuksella.

Joulun alla ei pitäisi antaa tonttulakin kiristää niin paljon, että kukaan menisi ykskantaan ja lopullisen tuomiopäivän äänellä väittämään, ettei enkeleitä ole olemassa.

Materialistisella maailmankuvalla varustettu ”järkevä” ihminen on periaatteessa keskimäärin oikeassa, mutta mitäs sitten?

Ihan tähän hätään en löydä tutkimusta, jossa olisi selvitetty moniko lapsista tai lapsenmielisistä uskoo joulupukkiin. Onneksi ihan kaikesta ei ehkä sittenkään ole tehty selvitystä.

Jossakin vaiheessa lasten usko joulupukkiin karisee, ainakin jos pukki muuttuu kavalan uhkailun välineeksi. Vielä thuomennakin, aatonaattona, voi lapsiperheissä kuulla värisevän lauseen: Jos et nyt ole kiltti, joulupukki ei tule. Miten niin, lahjathan on jo ostettu?

Enkelitkin ovat joutuneet kaupallisuuden välikappaleiksi. Enkeleitä on kaupan kaikkialla. Enkelinkuvissa ei sinänsä ole mitään pahaa. Jopa sateenkaaren väreissä sähköisesti tuikkivat siivekkäätkin puolustavat paikkaansa, jos tuovat iloa yhdellekin. Ehkä joku katsoo myös enkeleistä kertovia amerikkalaisia tv-sarjoja.

Halvin ja taatusti kotimainen enkelituote on lumienkeli, joiden tekeminen on erinomaisen ajankohtaista, koska ainakin tätä kirjoitettaessa on vielä lunta sopivasti maassa. Voi lumienkelin tehdä sohjoonkin, jos takapuoli kestää.

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic