Uutiset

Oma lehti on vapaalippu lystiin

Mitä tulee mieleen eksoottismystisestä erisnimestä Öskidööl? Turkkilainen kebab? Unkarilainen hevostila? Eskimoiden avoauto? Vaiko sittenkin hämeenlinnalainen pienlehti, joka tekijöidensä mukaan on ”action magazine”, joka ”kertoo kaiken suoraan, sensuuritta” ja on ”ainoa luotettava media”.

Öskidöölin tekijät pitävät pesää Hätilässä. Narmalan koululais/opiskelija-veljekset Petja (17), Joona (15) ja Jupe (14) ovat lehden perustajia. He ovat olleet mukana koko kolmen vuoden ja seitsemän numeron ajan. Joona on Öskidööl- nimen keksijänä vastentahtoinen päätoimittaja ja rahamestari, Jupen vastuualueina ovat sarjakuvat ja fillarilla ympyrää ajaminen, isoveli Petja on lehden yleismoottori ja pääideologi. Helsinkiin hajasijoitettu serkkupoika Mikko Lehessaari (19) kirjoittaa jatkossa enemmänkin.

– Pakkohan sen on kirjoittaa, toteaa lakonisesti Petja.

– Kun se on meistä ainoa, joka oikeasti osaa kirjoittaa.

Printtilehti on oikea lehti

Öskidöölin kannessa lukee ”action magazine”, mutta pääasiassa äänessä olevan Petjan puheessa vilahtaa usein myös ”musiikkilehti”.

– Musiikki on ehkä joku 70 prosenttia sisällöstä, se vie lehteä eteenpäin.

Festivaalit, keikat ja tapahtumat ovat olennaisia Öskidöölin myymisen kannalta. Suuri osa myynnistä tapahtuu kentällä, sieltä löytyy pääsyy myös siihen miksi Öskidööl ilmestyy perinteisenä painettuna lehtenä eikä modernisti netissä.

– Printtilehti tuntuu jotenkin oikeammalta. Paperilehden kanssa pääsee väkertämään ja ennen kaikkea sitä voi myydä kädestä käteen, saa kontaktia erilaisiin ihmisiin.

Numero seiskan perusteella lehti suosii punkkia, metallia ja hämeenlinnalaisia bändejä. Paikallisista kyvyistä ovat mukana Likeminded ja Blind, toispaikkakuntalaisista muun muassa Anal Thunder, Sur Rur ja Wasted.

Oman kylän pojat Roctum ovat Öskidöölin erikoissuojeluksessa, toisaalta taas Öskidööl on loppilaislähtöisen Hybrid Childrenin erikoissuojeluksessa – yhtyeen laulaja Jasse on julistanut lehden erinomaisuutta erilaisissa medioissa, keikoilla ja siviilissä.

Aihe vapaa

Öskidöölin avoimet ovet- politiikan mukaisesti juttuja voivat kirjoittaa kaikki halukkaat, eikä aiheitakaan rajoiteta. Niinpä numero seiskasta löytyy mm. erinomainen feministinen kolumni ja pornotaitelija Raakel Liekin haastattelu.

Olennainen osa lehden sisältöä ovat myös sarjakuvat ja vihaiset kolumnit. Tuoreimmassa numerossa testataan Hämeenlinnan kebab- ja hampurilaispaikat, kokeillaan mitä tapahtuu kun suihkulähteeseen laitetaan astianpesuainetta ja kävellään extreme- hengessä Hämeenlinnasta Tampereelle.

Kuuden sadan lehden painoksesta ei enää moni ole vaarassa joutua paperinkeräykseen.

Julkkiksille tuttu

Uusi numero on jo Narmaloilla vakaasti työn alla. Tulossa on esimerkiksi valokuvamateriaalia, jossa Bam Margera (Jackass) sekä Jari Sillanpää (laulaja) poseeraavat Ö7 kourassaan.

Ainakin yksi mielenkiintoinen uusi avustajakin on ilmoittautunut, Hämeenlinnasta lähtöisin oleva graafikko Tommi Hänninen (Nyt-liite, levynkannet, Pupu Ankka- albumit) haluaa välttämättä tehdä Öskidöölille kannen. Jo ennestään Ö-avustajiin kuuluu animaatio-osaston legenda Malakias, joka koordinoi lehden Japanin toimintaa ja sai Ö-logon mahtumaan suositun Sweatmaster-yhtyeen videoon.

Lehden tulevaisuuteen kuuluu oma festivaali kesällä 2006. Saa nähdä meneekö festari Deodoraakis Fan Clubin Kreikan matkojen seuraksi hyvät ideat-mappiin vai toteutuuko se siinä missä alunperin melkoisen mahdottomalta tuntunut alle 15- vuotiaiden koltiaisten idea omasta lehdestä.

Kimmo Miettinen