fbpx
Kolumnit Uutiset

Oma napa on aina lähinnä

Nyt pitää puhaltaa peli poikki ja nöyrtyä puolin ja toisin. Hallituksen on vielä kerran yritettävä yhteiskuntasopimusta. Ay-liikkeen on näytettävä, että kolmikanta tuottaa myös tuloksia.

Pyhä kolmikanta – sopimusjärjestelmä, jossa valtio, työnantajat ja työntekijät neuvottelevat – on jämähtänyt jonnekin kumpujen yöhön. Haloo äijät – maailma on muuttunut ja työelämä sen mukana.

Onko 1990-luvun suuri lama unohtunut?

Etujärjestöjen johdossa istuvat kuusikymppiset herrat ja rouvat. Heidän pitäisi muistaa. Minäkin muistan.

Tuolloinkin yritettiin monenlaista ensin vapaaehtoisin sopimuksin. Kun se ei onnistunut, ajauduttiin pakkotoimiin. Vaikutukset tuntuvat yhä muun muassa periytyvänä syrjäytymisenä.

Syyt maan huonoon jamaan olivat ainakin osin erilaiset. Oli eletty kuin pellossa. Valtion oli pakko pelastaa muun muassa rahansa hassanneita pankkeja.

Maailma oli erilainen. Ihminen oli kuitenkin samanlainen. Oma napa on aina lähinnä.

Kun yhteiset rahat ovat lopussa, on pakko panna suu säkkiä myöten. Vai onko joku eri mieltä?

Koulutuksesta leikataan, päivähoidosta leikataan, vanhusten ja työttömien eduista leikataan. On oikein, että jotain otetaan myös niiltä, joilla yhä on työpaikka ja palkka.

Kaikkein varakkaimpien pitäisi osallistua talkoisiin huomattavasti tuntuvammin.

Politiikanteko on falskia puuhaa. Poliitikot pystyvät yhdessä yössä muuttumaan oppositiopoliitikoista hallituksen äänitorviksi tai päinvastoin.

Perussuomalaisten kohdalla se nähdään nyt suorastaan säälittävän kirkkaasti, mutta sama koskee kaikkia puolueita.

Nykyinen oppositio olisi hallituksessa ihan samassa pakkoraossa kuin nykyiset hallituspuolueet, ellei haluta ajelehtia Kreikan tilaan.

Voi sitä hurskastelun määrää, joka tällä hetkellä siltä suunnalta kumpuaa.

Ei se silti ole uutta. Kaikki puolueet ovat oppositiossa vastustaneet otsasuoni pullollaan asioita, joista myöhemmin ovat hallituksessa sujuvasti päättäneet.

Puolitotuudet ovat politiikanteon leipää. Siitä äänestäjät saavat syyttää itseään ja lyhyttä muistiaan.

Mutta asiaan: Nyt tarvitaan yhteen hiileen puhaltamista ja asiallista keskustelua muustakin kuin maahanmuuttopolitiikasta.

Menot