Uutiset

Oma työpiste motivoi työntekoon

IT-alan palveluyritys Logicalla tukipalvelua tekevät työntekijät ovat avokonttoreissa ja ohjelmistoja suunnittelevat omissa huoneissaan. Palvelujohtaja Yrjö Vaivilan mukaan luottamuksellista työtä tekevillä on oma huone.

-Avokonttorissa tieto liikkuu nopeasti, ja se on tarkoituskin. Kun yksi saa tukipalvelupuhelun, kaikki alkavat miettiä ratkaisua.

Logicalla on työntekijöitä parillakymmenellä paikkakunnalla. Hämeenlinnassa työntekijöitä on noin sata. Vaivilan mukaan työntekijämäärä alkaa olla tiloihin nähden maksimissaan.

-Kun tulimme tähän kolme vuotta sitten, meitä oli alle 80.

Logican tiloissa käy työntekijöitä yrityksen muista toimipisteistä eri puolilta Suomea. Omalle väelle on kuitenkin omat paikkansa.

It-konsultti Sanna Taponen työskentelee avotoimiston puolella.

Taposen mukaan omalla työpisteellä on merkitystä, vaikkei omaa huonetta olisikaan.

Työstä on tullut sosiaalisempaa

Työntekijöiden välillä on Vaivilan mukaan tarkoituksella matala sermi.

Taponen on laittanut työpisteensä sermien seinille lasten kuvia, postikortteja ja kalenterin. Pöydällä on oma kynäpurkki, nenäliinoja, käsirasvaa ja suklaata.

Sermin takana on konsultti Arto Tuunainen.

-Avokonttorissa ei pidä olla hyviä välejä työkavereiden kesken, mutta meillä on, Tuunainen nauraa.

Vaivila hymähtää, että saunaillassahan ne isoimmat erimielisyydet ratkotaan.

Puhe-etäisyys työkaveriin pitää olla

Kuusi naista istuu avotoimistossa kuulokkeet korvillaan Matkatoimisto Arean liikematkakeskuksessa. Tiimin vetäjä Marjukka Ojala toteaa, ettei kuutta ihmistä saisi pienempään huoneeseen mahtumaankaan.

-Meillä oli vielä neljä vuotta sitten liiketila katutasossa Sibeliuksenkadulla.

Kun Area luopui vapaa-ajan matkojen myynnistä, Hämeenlinnan tiimi muutti Innoparkin toimitiloihin, eivätkä matkatoimiston työntekijät ole enää asiakkaiden kanssa suoraan tekemisissä. Työ hoituu tietokoneella ja puhelimella.

Liikematka-asiantuntija Hanna Purhosen työpisteessä ei ole kovin paljon työntekijästä kertovaa tavaraa.

-Laitoin kaiken epämääräisen tavaran kaappiin, kun kuulin, että tänne on tulossa vieraita, Purhonen tunnustaa.

Ojalan mukaan matkatoimistoala on herkkä ala, eikä ikinä voi tietää, tuleeko taivaalta tuhkaa tai pysähtyykö lentoliikenne lakkoon. Tuotanto ei saa ylittää kysyntää ja alalla täytyy varautua muutoksiin.

-Työtä voi periaatteessa tehdä vaikka etänä, mutta kyllä puhe-etäisyys muihin työkavereihin on hyvä olla. Yksi muistaa yhden, toinen toisen asian. Tiimihenki on voimavara ja sen avulla työtä jaksaa tehdä. (HäSa)