fbpx
Uutiset

Omaishoitajia tuettava

Omaishoitajien tukemiseen ei voi panostaa liikaa. On hyvä, että monessa hämäläisessä kunnassa on ymmärretty omaishoidon tuen riittävyyden merkitys

Omaishoidon tuki ei ole lakisääteisesti tietyn suuruinen, vaan omaishoidon tuen määrästä päättävät kunnat itsenäisesti. Tämä johtaa valitettavan usein siihen, että ei-lakisääteisenä etuutena omaishoidon tuki joutuu sosiaalitoimen karsintalistalle kunnan heikon taloustilanteen vuoksi. Tämä on kunnan taloudessa erittäin lyhytnäköistä.

Koko käytäntöön täytyy tulevaisuudessa tulla muutos siten, että myös valtio ottaa omaishoidon tuen rahoitusvastuuseen osaa.

Omaishoidon tuki on ollut perinteisesti porvarillisten puolueiden vahvasti kannattama etuus. Nykyään kuitenkin monissa kunnissa poliittiset puolueet tuntuvat suhtautuvan laidasta laitaan myönteisesti omaishoidon tukeen.

On tärkeää, että laitoshoidolle on vaihtoehtoja. Jokainen lähiomainen, joka haluaa hoitaa kotona sellaista lähiomaistaan, joka muuten joutuisi laitoshoitoon, tekee erittäin tärkeää ja arvokasta työtä.

Omaishoitajien työ myös säästää veronmaksajien rahoja, sillä laitoshoito on aina suhteessa paljon kalliimpaa. Omaishoidon tukeminen on järkevää sekä taloudellisesti että – mikä vielä tärkeämpää – inhimillisestä näkökulmasta.

Antti Ahonen

kansanedustajaehdokas (kok.)

Riihimäki

Menot