Uutiset

Omaishoitajille vihdoin oikeutta

Korkein hallinto-oikeus on tehnyt hyvin tärkeän ennakkopäätöksen, koskien omaishoitajien ja -hoidettavien etua. Enää ei voida vammaisen omaista pakottaa vasten tahtoaan omaishoitajaksi.

Nyt omaishoidon päätöksistä vastaavat tahot joutuvat vihdoin ottamaan ns. lusikan omaan käteensä, eikä sysäämään sitä aina toiselle.

Päätöksestä haastateltiin radiossa kansanedustaja Virpa Puistoa (sd.), joka oli iloinen haukiputaalaisen äidin valituksesta ja päätöksestä.

Tuli mieleeni, mitä hän ja muut kansanedustajat ja ministerit sekä kuntien/kuntayhtymien luottamushenkilöt jne. ovat tehneet itse tämän asian korjaamiseksi vuosien, jopa kymmenten aikana? Ei mitään – ei kertakaikkiaan yhtään mitään. Heille ovat omat asiat tärkeämpiä, kuten valtiosihteerit, muut sihteerit ja avustajat, puolueen etu, puoluetuki, Brysselin matkat ym. edustukset, lounaat ja hauskanpitomatkat, mutta ei omaishoito. Siitä vastuun ottaminen ei ole kiinnostanut hitustakaan muutoin kuin liturgiana. Sen he osaavat kyllä.

Heidänhän tämä asia olisi tullut hoitaa jo aika päiviä siten. Ei siinä KHO:ta olisi tarvittu. Hyvä kuitenkin näin. Vastaavia epäkohtia on paljon lisää niin sanotussa hyvinvointiyhteiskunnassamme. Kansanedustajat ja muut, jotka me olemme valinneet nimenomaan hoitamaan ja korjaamaan puolestamme vallitsevia epäkohtia, eivät hoida lainkaan näitä asioita. Miksi?

Miksi pitää yksityisen pienen ihmisen niin tavattoman usein ryhtyä itse tällaisiin raskaisiin prosesseihin – valittajaksi – asiassa, minkäluulisi ”virkansa” puolesta kuuluvan ja hoituvan esim. kunnallisvaltuutetun, kansaedustajan tai alan ministerin toimesta paljon helpommin ja nopeammin? Kysynkin, mitä te teette?

Jatkoa ajatellen tulee vielä mieleen, että KHO:n tulisi tällaisissa tapauksissa ja päätöksissään antaa päättäjille myös jonkinlaista ”satinkutia” huonosta asiain hoidosta. Sitä he tarvitsevat. Sillä tuskin he muutoin koskaan oppivat ymmärtämään, mitä ja ketä varten toimissaan ovat – jos sittenkään.

Heikki Peistola

Hämeenlinna

Päivän lehti

6.8.2020