Uutiset

Omakotitalon kaavapyöritys jatkuu Janakkalassa

Pitkään jatkunut kaavakiista ei ota selvitäkseen Janakkalassa. Kyse on rakennusoikeutensa ylittäneestä omakotirakentajasta, joka on yrittänyt jälkikäteen saada kaavamuutoksella lisää rakennusoikeutta.

Asiaa on pyöritelty vuodesta 2007. Tekninen lautakunta on moneen kertaan päättänyt, että kaavamuutokseen ei ryhdytä, ja kunnanhallitus on päättänyt, että ryhdytään.

Maaliskuussa päästiin niin pitkälle, että kunnanhallitus hyväksyi – tiukan äänestyksen jälkeen – kaavaluonnoksen. Sen jälkeen luonnos lähetettiin lausunnoille.


Kriittisiä lausuntoja

Hämeen ely-keskus lausui pitävänsä kaavamuutosta mahdollisena, mutta ei pitänyt hyvänä sitä, että rakennusoikeuden ylitys käsitellään kaavallisesti vasta rakentamisen toteuduttua.

Kunnan ympäristölautakunta huomautti, että tällainen tapa muuttaa kaavaa on ongelmallinen rakentajien tasapuolisen kohtelun kannalta. Kaavan sisällöstä lautakunnalla ei ollut huomauttamista.

Yksi kuntalainen teki muistutuksen kaavaluonnoksesta.

Lausunnot ja muistutus olivat tiistaina teknisen lautakunnan käsittelyssä. Toimialajohtaja esitti, että tekninen lautakunta olisi osaltaan hyväksynyt asemakaavaehdotuksen ja saattanut sen kunnanhallituksen ja valtuuston käsiteltäväksi.


Lautakunta hylkäsi kaavaehdotuksen

Lautakunta ei kuitenkaan hyväksynyt kaavaehdotusta. Se päätti asiasta äänin 3-4 (1 tyhjä, 1 poissa). Kokoomuksen ja keskustan edustajat olisivat hyväksyneet kaavan (paitsi yksi kokoomuslainen äänesti tyhjää). Kaavaa vastustivat vasemmiston edustajat.

Kaavan käsittely voi periaatteessa jäädä tähän, mutta ainakin tähän asti kunnanhallitus on aina ottanut asian käsittelyynsä teknisen lautakunnan kielteisen päätöksen jälkeen. (HäSa)

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic