Uutiset

Omaleimainen musiikki svengaa parhaiten

Tänään perjantaina ja huomenna lauantaina nähdään, millaiseen musiikkiin hämeenlinnalaiset ovat kallellaan, listamusiikkiin vai omaperäisempään tarjontaan. Perjantaina ja lauantaina ensimmäistä kertaa järjestettävä Svengi-festivaali haluaa olla nimenomaan ”vaihtoehtoinen” tapahtuma.

Keväällä perustetun Svengi-yhdistyksen puuhaihmisten mielestä syykin on päivänselvä. Hämeenlinnan musiikkitapahtumatarjonta on yleisesti ottaen ”onnetonta”.

– Eniten tarjotaan sitä, mitä radiolistoilla soitetaan. Jos suurin osa ihmisistä haluaa kuulla juuri sitä, niin sääli, lataa Svengi-festari-idean äiti Päivi Niskanen.

Ei silti, ei radiosoitto ole bändille este päästä mukaan Svengiin: viikonlopun huipentaa Ultramariini, jonka kappaleita on kuultu myös radiosta. Massamusiikki on se, mistä Svengi-yhdistys sanoutuu irti.

– Näille festareille halusimme tuoda musiikkia, jossa on syvällisyyttä, omaleimaisuutta ja oman tekemisen makua. Tuotteita emme halua missään nimessä, Niskanen sanoo.

Perjantai untuvikkojen, lauantai konkareiden

Svengi-festivaali on Päivi Niskasen ja festivaali-idean isän, toisen Svengi-yhdistysaktiivin Ville Liljan pitkään kypsytelty haave. He halusivat Hämeenlinnan estradeille erilaisia, tuntemattomiakin bändejä, jotka eivät edusta valtavirtaa.

”Äärilaidoiltakaan” he eivät kuitenkaan halunneet esiintyjiä haravoida. Mitä viikonlopun yleisö sitten saa?

– Aika helposti omaksuttavaa, erittäin tasokasta musiikkia. Äärimmäisintä laitaa taitaa edustaa lauantaina esiintyvä Manifesto Jukebox, joka soittaa punkrockia, Niskanen kuvailee.

Perjantain konsertti on suunnattu erityisesti nuorille. Bänditkin, kuten Micro ja Inferior, ovat nuorten kokoonpanoja.

– Lauantai on konkareiden, kuten Dadao Trion, ilta, Ville Lilja hahmottaa.

Ei mainetta, mutta vapaat kädet

Liljaa ja Niskasta ”jännittää ihan hirveesti”, täyttyykö kolmensadan katsojan tavoite lauantaina. Toisaalta luottamusta antaa se, että vaihtoehtoisista festivaaleista on ennenkin kasvanut pitkäikäisiä.

– Myös Ämyrock tarjoaa vaihtoehtoista musiikkia. Pelaamme tavallaan samassa hiekkalaatikossa, muttemme astu toistemme varpaille, Ville Lilja sanoo.

Hän tietää, mistä puhuu. Hän on myös Ämy ry:n puheenjohtaja.

Ämyn rahat eivät riitä useamman tapahtuman järjestämiseen vuodessa, joten Svengiä tarvitaan. Lilja näkee. Maineettomuus on toistaiseksi Svengin etu. Yhdistys voi oikeastaan järjestää millaiset festarit tahansa.

Niskaselle ja Liljalle Svengi-festivaalin järjestäminen on niin tärkeää, että ovat sijoittaneet siihen omia rahojaan ”riittämiin, jopa riskiksi asti”. tapahtumaa on tukenut myös kulttuurikeskus, ja perjantain konsertti järjestetään yhdessä Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Arxin kanssa.

Svengiläiset ryhtyivät uuden tapahtuman järjestämisruljanssiin ennen kaikkea siksi, että haluavat itse nähdä kotikaupungissaan hyviä esiintyjiä.

– Tämä on keino saada niitä. Ei voi valittaa, ettei kaupungissa tapahdu mitään, jollei ole itse edes yrittänyt järjestää jotain, he sanovat.

Päivän lehti

12.8.2020