Uutiset

Omat mokat riesana

Ärräpäät kuuluivat kovaa HPK:n valmentajien pukukopista tiistai-iltana Äijänsuon jäähallissa Raumalla.

Ei ihme. HPK ei ollut pelissä pätkääkään Rauman Lukkoa jäljessä, päinvastoin. Niin vain kuitenkin täysi pistepotti jäi kotijoukkueelle.

HPK yllätti maalivahtivalinnallaan. Veräjän suulle luisteli Frans Tuohimaa, eikä alkukauden sensaatio ja molaritilastojen kärkipään mies Juuse Saros.

Tuohimaan ja HPK:n alku oli murheellinen. Jerry Ahtola teki Lukon ensimmäisen ylivoimalla, kun ottelu oli vanhentunut vain 1.41.

Ennen erän puoliväliä Lukko johti jo 2–0. Olli Sipiläinen sai laukoa kiekon melkein tyhjiin, kun Filip Riskan ohivedosta se kimposi päätylaidasta suoraan hänen lapaansa.

– Ensimmäinen erä ei ollut sitä, mitä halusimme ja mistä sovimme. Ensimmäinen jäähy oli älytön vaihtovirhe. Toiseen erään paransimme kiekollista peliämme. Sitten kolmannessa erässä kiekkojumalatkaan eivät olleet puolellamme, selvitti HPK:n päävalmentaja Pasi Arvonen.

Otto Paajanen toi HPK:n toisessa erässä maalin päähän, eikä tasoituskaan kaukana ollut.

Liian halvalla

Sitten se tilanne kolmannen erän alkupuolelle, jossa onnetar hymyili Lukolle ja pyllisti HPK:lle ja etenkin Tuohimaalle.

Kerhon maalivahti meni pysäyttämään kiekkoa maalinsa taakse. Kiekko kuitenkin kääntyi Tuohimaan luistimesta suoraan maalin kulmalle, johon oli ehtinyt Lukon kultakypärä Ville Vahalahti. Tällä oli helppo työ naattia kiekko maaliin, jonka edessä ei ollut ketään.

– Olihan se sellainen oh hoh -maali. Harmittaa suunnattomasti, Arvonen myönsi.

Tästäkin HPK nousi vielä kamppailemaan pisteistä Juuso Vainion ylivoimamaalilla, mutta tasoitus jäi haaveeksi.

HPK ei voi silti elvistellä ylivoimapelillään. Taas valui reilun minuutin kahden pelaajan ylivoimakin hukkaan, eikä näin käynyt suinkaan ensimmäisen kerran.

– Jostain syystä peli muuttuu silloin hitaaksi ja passiiviseksi, ihmetteli Arvonenkin.

Syksyn paras vaihtoaitiossa

Ensimmäistä liigakauttaan pelaava 18-vuotias maalivahti Juuse Saros on ollut HPK:n syyskauden paras pelaaja. Harvalla joukkueella on varaa pitää parasta miestään pelin ulkopuolella, kun pelataan erittäin tärkeistä pisteistä.

– Meillä on selvä game plan maalivahtien tämän viikon peluuttamisessa – Tuohimaa tiistaina, Saros perjantaina (HPK saa kotiottelussa vastaansa Ässät) ja sen jälkeen katsotaan, kumpi pelaa lauantaina (HPK Espoossa Bluesin vieraana), Arvonen selvitti.

Hän muistutti siitäkin, että HPK joutuu joka tapauksessa tulemaan vuodenvaihteessa pitkän aikaa toimeen ilman Sarosta, joka lähtee 20-vuotiaiden MM-kisoihin.

– On meidän pidettävä kummatkin maalivahdit pelivireessä.

Omistaan Arvonen nosti esiin nelosketjun Jaakko Turtiainen–Otto Paajanen–Juha Koivisto, joka olikin joukkueen paras osa myös hyökkäyspäässä.

Vainio paras pakki

Hyvin pelasi myös puolustaja Juuso Vainio, joka palasi sairauslomaltaan pelihommiin tiistaina. Saroksen lailla 20-vuotiaiden MM-kisoihin mielivä Vainio oli HPK:n puolustuksen johtohahmo.

– Itselläni oli sulavaa tekemistä, eikä ollenkaan huono peli. Tietenkin harmittaa tappio helkkaristi. Lukko sai vielä tuurimaalin loppuun, Vainio selvitti.

Vainio on saanut kätensä pelikuntoon.

– On se vielä kipeä, mutta pelikunnossa, hän naurahti.

Tiistain kaltainen pelaaminen vie miehen MM-reissulle jokseenkin varmasti. Vainiolle ei virheitä tullut ja hän lähti kiitettävästi tukemaan myös hyökkäyksiä. Pitkä pelitauon jälkeen nuori mies oli täynnä virtaa.

– Tekeminen tuntui kieltämättä rennolta. Ei ole pelaaminen tuntunut pitkään aikaan näin hyvältä kuin nyt, hän myönsi.

Vainio sai pelata myös ylivoimaa, jota myös hän suomi.

– Ylivoimasta puuttuvat laukaukset. Jos ei vetoja tule, ei tule maalejakaan, hän mietti. (HäSa)

Asiasanat

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic