fbpx
Uutiset

Omatoiminen elinkaari loppuun saakka

Riihimäen malli kunnallisesta hammashoidosta avaa kunnille ja omatoimisille ihmisille huikeita tulevaisuuden näkymiä, mutta herättää toki joukon oikeutettuja kysymyksiäkin.

Jos karies on päässyt pahoin jurskuttelemaan hammastarhaa ja äitynyt kivulloiseksi, potilasta ei otetakaan hoitoon, vaan ohjataan lähimpään apteekkiin. Siellä on kaupan pikapaikkaa, jolla kätevä remontti-Reiska hoitaa itse vihlovan purukalustonsa.

Koska kyse on apteekkitavarasta, sen on tietysti oltava kunnollista. Apteekeissa ei ole koskaan myyty humpuukia, vain tarkoin tutkittuja ja testattuja laatutuotteita.

Kansalaiset luottavat apteekkitavaran laatuun ja tehoon. Asiakasta ei huijata tehtiinpä ostokset siten Kela-kortilla tai ilman. Vakavista asioista, hengestä ja elämästä on kysymys, ihmisen ainutkertaisesta terveydestä.

Kun lähdetään siitä, että apteekkitavara vastaa huutonsa, miksi sitten hammaslääkärit ja erityisesti heidän etujärjestönsä pitävät niin touhukkaasti kiinni asemastaan ja viroistaan? Mihin oikeita hammaslääkäreitä kohta tarvitaan, kun näppärät tee se itse -ihmiset hoitavat itse hampaansa?

Jos kansalaiset hallitsevat suunsa terveyden, esimerkin rohkaisemana omatoimisuutta voidaan helposti laajentaa muille lääketieteen osa-alueille.

Kukapa enää vaivautuisi jonottamaan terveyskeskuksen kernisohville muutaman paiseen tai ajoksen takia. Taitava omatoimikansalainen puhkoo kiusalliset pattinsa kotioloissa, vaikka kuumennetulla parsinneulalla tai partakoneenterällä.

Jos jalkaan tai käteen tulee laastarilla hoitamaton haava, virkkuna käsityötunnilla tai ompeluseurassa viihtynyt puuhaihminen taitaa tuota pikaa ommella vuodon tukkoon. Käsityön jaloja taitoja voi hyödyntää myös naapurin tai lähimmäisen hädässä. Sanomattakin selvää on, että itse ommellut tikit voi poistaa, kun haava on kunnolla umpeutunut.

Sairauslomatodistukset on ensimmäisten joukossa muutettava itsepalveluksi. Niihin ei työuupunutta lääkäriä eikä edes sairaanhoitajaa tarvitse vaivata.

Kukapa olisi parempi asiantuntija kehostaan ja sen krempoista kuin ihminen itse?

Saattaa tosin olla, että joillakin lomaa vaativat sairaudet iskisivät hyvillä kalakeleillä, hauenkudun, sorsastuksen ja hirvijahdin aikaan. Mitä siitä, kunhan itsepalvelu toimii.

Sitä paitsi kansanihmisten lääkintätaidot eivät ole edes uutta Suomessa. Veteraanit muistelevat edelleen arvostavasti, että kokenut ja etulinjassa karaistunut lääkintäalikessu, välskäri, peittosi haavoittuneen hoidossa finninaamaisen lääketieteen kandin mennen tullen.

Itsepalvelun ajatusta voidaan vaivatta laajentaa myös koko ihmisen elinkaaren mittaiseksi. Ruoka- ja siivousautomaatit on jo keksitty ja elektroniikalla saa uusia ihmeitä aikaan. Ne korvaavat pian merkittävän osan käsityönä tehtävästä hoidosta ja hoivasta.

Tavoitteessa on täydellisesti onnistuttu, kun lähdön koittaessa ihminen viimeisillä voimillaan sulkee itse arkkunsa kannen ja loppuhenkäyksenään pahoittelee elämänsä aikana yhteiskunnalle aiheuttamiaan kuluja ja vaivaa.

Jukka Viitaniemi

Kukapa olisi parempi asiantuntija kehostaan ja sen krempoista kuin ihminen itse?

Menot