fbpx
Kolumnit Uutiset

Omavaraisuudesta tuli harrastus

Tämä on hillohamsterien kulta-aikaa. Tuttavapiirissä etsitään kiivaasti lasipurkkeja ja -pulloja sekä harkitaan toisen tai jopa kolmannen pakastimen hankintaa.

Minäkin olen kokenut lähimarketissa lievän järkytyksen, kun hillosokerihyllyllä ei ollut enää pussin pussia. Kauppareissulta jäi keittäjän käteen vain pieni marmeladisokeripakkaus.

Vaihtotalous toimii: ämpärillinen omenia vaihtuu kesäkurpitsoihin. Viinimarjat on jo höyrytetty mehuiksi.

Sieniä löytää tänä vuonna jokainen, joka vain pystyy tai viitsii sukeltaa metsään. Kattilat porisevat keittiön hellalla kasvikuivurin huristessa taustalla.

Perheeni selviytyisi talven yli mainiosti ilman näitä mehuja ja hilloja. Pannukakun päälle levitettäisiin pelkkää sokeria. Kuivattuja, pakastettuja tai suolattuja sieniäkään tuskin kaivattaisiin, ne korvaisi kaapissa köllöttelevä herkkusienipurkki. Mintunlehtien sijasta teekupissa likoaisi iloisesti vanha kunnon lipton.

Minun suussani eivät teolliset antimet kuitenkaan ole yhtä makoisia kuin oman puun omenat tai lähimetsän antimet. Voi tosin olla, että karhunvatukkahilloa ja kanttarellipiirakkaa tulisi jonkun muunkin ikävä.

Lapsuudessani kurkistus kellariin oli vielä oppitunti omavaraistaloudesta.

Mehupulloja ja hillopurkkeja oli hyllyillä kymmeniä ja taas kymmeniä. Suolakurkkuja ei viittä litraa pienempiin lasipurkkeihin säilötty. Juureksille oli omat laarinsa eikä kukaan edes kuvitellut ostavansa perunoita keskellä talvea kahden kilon muovipusseissa.

Minun säilömisinnossani ei ole enää kyse välttämättömästä omavaraisuudesta. Marjat ja sienet sekä niiden säilöminen ovat harrastuksia siinä missä virkkaus tai lukeminen.

Kovin pitkälle en ole harrastuksessani vielä päässyt, sillä resepteissäni mausteisinta on muskotti ja uusinta kardemumma.

Metsäretkeltä saa myös mukaansa paljon muutakin kuin sen korillisen sieniä. Kuusikossa voi kuunnella hetken hiljaisuutta ja puolukkakangas on värikäs kuin taulu.

Häiriköiltä ei valitettavasti välty missään.

Hirvikärpästen hyökätessä ei auta kauniin karu korpimaisema tai mahtava sieniapaja. Metsästä on pakko paeta. Vaikka kattiloiden ja purkkien äärelle.

Menot