fbpx
Uutiset

Omena päivässä tuo lääkärin lähelle

Onkohan se muovia vai jotain, joka on joskus elänyt, pohdittiin taannoin erään kahviautomaatin äärellä. Kahvinjuoja siilasi hampaidensa välistä oudon, valkoisen, kiinteän lärpäkkeen.

Se saattoi olla palanen automaatin kahvijauhepussia tai ehkä mato.

Vaikka pientähän tuo. Vaikuttaa siltä, että näkyvät roskat ovat peräti terveellisiä verrattuina kaikkiin niihin näkymättömiin myrkkyhitusiin, joita uutisista päätellen nielemme joka päivä rautaisen annoksen.

Omena, ainakaan ulkomainen, ei pidäkään lääkäriä loitolla. Luultavasti se sen sijaan salavihkaa syövyttää sisuksemme tai vaihtoehtoisesti pinnoittaa ne niin, että ravintoaineet liukuvat tiehensä kuin alppihiihtäjät.

Omenat eivät ole ainoita kummajaisia. Paljon asioita käy mielessä esimerkiksi työpaikan ruokatauolla. Miksi sisuksia korventaa einesten syömisen jälkeen kuin olisi kitannut vanhaa kahvia? Miten mandariini voi lojua työpisteen kirjahyllyssä kuukauden rypistymättä tai tummumatta?

Hedelmien kuolemattomuutta pohti europarlamentaarikko Satu Hassi (vihr.) Hämeen Sanomien Vierailija-palstalla sunnuntaina 19. helmikuuta. Hassin teksti ei ole omiaan valamaan luottamusta EU-päättäjien terveeseen järkeen.

Hassi kirjoitti tuontiomenoiden suihkuttamisesta eräänlaisella “hedelmien Botoxilla”, kaasulla nimeltä 1-metyylisyklopropeeni. Sanahirviö ei ehkä paljon kerro, mutta se, että aineella kaasutetut hedelmät säilyvät jopa vuoden tuoreennäköisinä, sanoo jo paljon enemmän.

Euroopan parlamentti käsittelee taas piakkoin sitä, millaisia elintarvikkeita saa mainostaa terveellisinä. Siitä tulee kiintoisaa seurattavaa. Toivottavasti aihetta käsitellään ääneen myös julkisuudessa.

Hassin mukaan etulyöntiasema on tällä hetkellä elintarvikejäteillä, jotka muun muassa sokeroivat rasvattoman jogurtin kahdeksan sokeripalan kaloripommiksi, väittävät maitosuklaata kalkin lähteeksi – ja sumuttavat hedelmät aineella, joka saa niiden pinnan lähes muuttumaan muoviksi.

Mitä elintarvikepomot syövät? Ja millä ruokansa valmistavat? Presso-lehdessä pohdittiin Yhdysvalloissa vellovaa teflonkohua. Teflonin kehittänyt yritys vänkää vastaan, vaikka ympäristöjärjestö EWG:n tutkimuksissa on paljastunut, että liiaksi kuumennetusta, tyhjästä teflonpannusta voi haihtua myrkkykaasuja.

Mahtavaa. Eläköön ruoka- ja pannuteollisuus. Jokseenkin ironista, että samaan aikaan, kun tuoreista aineksista omin kätösin valmistettu ruoka on taas huudossa, julkisuuteen tihkuu aina vain lisää tietoa milloin minkäkin valmistajan välinpitämättömyydestä.

Rahankiilu häikäisee niin, että teollisuuspampuilta unohtuu nyrkkisääntö, jonka lapsikin tietää. Ruoalla ei saa leikkiä.

Yksinäisen jogurtinlusikoijan ja omenanpurijan vaikutusmahdollisuudet ovat vähäiset. Hampurilaisen voi rasvanpelossa jättää syömättä, mutta miten suojautua aineilta, joista ei välttämättä edes kerrota?

marika.riikonen@hameensanomat.fi

Teollisuuspampuilta unohtuu nyrkkisääntö, jonka lapsikin tietää.

Menot