Uutiset

Omenoita tulee vaihtelevasti

– Tämä taitaa olla sellainen muumio-omena, sanoo Irja Rantalainen ja nostaa yhden mätäyksilön maasta.

Omena on kauttaaltaan tummunut ja siinä on valkoisia laikkuja.

Hämeenlinnassa Kantolanniemen siirtolapuurtarhassa riittää näkemyksiä tämän syyspuhteen omenasadosta: lähes jokaisen mökin pihamaalla on yhdestä kolmeen omenapuuta.

Esimerkiksi Rantalaisen pihapiirin omenapuu, lajiltaan valkea kuulas, kantaa vähemmän hedelmää kuin edellisenä vuonna. Osa omenista myös muumioituu viimevuotiseen tapaan.

– Niihin tulee ensin joku tuollainen mätä kohta ja sitten ne tippuvat liian aikaisin, Irja Rantalainen näyttää.

Siirtolapuutarhan kesäkauden asukkaat ovat panneet merkille, että monella omenasato jää laihaksi, vaikka taas joillakin puut kantavat hedelmää siinä määrin, että oksia pitää tukea. Siirtolapuutarhassa veikataan, että oiva sato tai kato riippuu omenalajikkeesta.

Samaa sanoo Pro Agria Hämeen kasvinviljelyagronomi Aulis Ansalehto. Hän arvelee omenasadosta tulevan miltei edellisvuoden veroinen, vaikka kesän sääolot ovat olleet kuumuudeltaan ja kuivuudeltaan sangen poikkeukselliset.

– Pölyttäjien lentoliikenne oli vilkasta kukinta-aikaan. Lisäksi pihlajat kukkivat hyvin. Se varmisti sen, että pihlajakoit jäivät pihlajien kiusaksi eivätkä ole tehneet tuhojaan omenapuissa.

Ansalehto arvelee, että alkusyksyn lajikkeista esimerkiksi huvitus kantaa hyvän sadon. (HäSa)

Lue aiheesta lisää keskiviikon Hämeen Sanomista.

Päivän lehti

19.1.2020