Uutiset

Omistaja ei saa asunnosta kunnollista vuokratuottoa

Asunnon vuokraaminen ei anna tällä hetkellä hääviä tuottoa. Määräaikaisesta pankkitalletuksesta tai valtion joukkovelkakirjasta saa tällä hetkellä paremman tuoton.

Tilastokeskuksen laskelmien mukaan Helsingin keskustan yksiön veroton vuosituotto oli tammi-maaliskuussa vain 2,8 prosenttia. Maakuntakeskuksista saa hieman tätä runsaamman tuoton sijoitukselleen. Vuosi-inflaatio oli kuitenkin maaliskuussa 3,3 prosenttia.

Sijoitusasuntojen ostaminen on ollut viime aikoina houkuttelevaa, koska se on nähty vaihtoehtona matalakorkoisille talletuksille. Markkinoille on tullut uusia asuntosijoittajia. Tilanne muuttuu nyt, kun korot ovat nousussa.

-Vuokratuoton kilpailukyky suhteessa talletuskorkoihin heikkenee ja tämä etu menetetään, Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola arvioi.

Metsola pelkää, että heikko tuotto ja vuokraisäntien ikääntyminen pienentävät vuokra-asuntojen määrää. Tilastokeskuksen kehittämispäällikkö Ilkka Lehtinen ei näy asiaa samassa valossa. Hänen mielestään Suomen asuntomarkkinat ovat hyvin tasapainossa.


Tuottoa ei?usein haeta

-Asuntojen vuokraajista on edelleen yli 60 prosenttia Matti Meikäläisiä. Ammattilaisiakin on, mutta on myös paljon sellaisia, jotka eivät haekaan asunnolle viimeisen päälle tuottoa.

Lehtisen mukaan monet vuokraisännät eivät laskekaan vuokratuottoa asuntojen nykyiselle hinnalle – kuten pitäisi. He vertaavat tuottoa hankintahintaan.

-Matti Meikäläiset eivät hirveän paljon tuottoa edes ajattele. Hyvä ja turvallinen vuokralainen saattaa olla tärkeä asia.

Lehtinen katsoo, että Helsingin keskustassa vuokra-asunnosta saa vuokran sijaan tuottoa asunnon arvonnousulla. Perustuuhan osakkeidenkin tuotto sekä osinkoon että arvonnousuun. Arvonnousu on kuitenkin aina epävarmaa.

-Tämä on pelin politiikkaa. Sijoittaja ottaa riskin.

Asuntojen heikko vuokratuotto voi tuntua yllättävältä. Vuokrat ovat Suomessa viime vuosina kohonneet paljon yleistä hintojen nousua nopeammin.

Vuokratuottoja nakertaa, että asuntojen hoitokustannukset ja hinnat ovat kallistuneet nopeasti. Vuokrat ovat kohonneet 19,2 prosenttia vuodesta 2005. Vanhojen osakehuoneistojen hinnat ovat samaan aikaan kallistuneet noin 26,1 prosenttia. (HäSa)

Päivän lehti

28.1.2020