fbpx
Uutiset

Omistajaohjausministeri Tuppurainen ei ota kantaa Fortumin nykyjohdon asemaan – "Toimiva johto on yhtiön hallituksen asia"

Tuppurainen arvioi, että Fortum ei tarvitse valtion pääomitusta nyt nähtävissä olevassa tulevaisuudessa.
Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytty Tuppurainen korostaa tärkeää olevan Fortumin toimintakyvyn turvaaminen. Kuva: Emmi Korhonen

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) korostaa, että energiayhtiö Fortumin toimintakyvyn turvaaminen kaikissa olosuhteissa on tässä tilanteessa tärkeää.

– Nyt ei tarvita enempää veneen keikuttamista, hän sanoi tiedotustilaisuudessa eduskunnassa.

Tuppuraisen mukaan yhtiön toimiva johto on Fortumin hallituksen asia.

– On yhtiön hallituksen asia valita toimitusjohtaja ja päättää toimitusjohtajan irtisanomisesta.

Valtio-omistaja taas käyttää valtaa hallituksen valitsevassa yhtiökokouksessa.

Tuppurainen kertoi, että Uniperin osakkeiden hankinnassa oli vuonna 2017 päätöksentekijänä Fortumin hallitus ja se nähtävästi päätti investoinnista kuulematta valtio-omistajaa.

Ministerin mukaan ratkaisu on näin jälkikäteen osoittautunut vakavaksi virheeksi ja siksi Fortumin hallitus päätti Uniper-omistuksesta luopumisesta sunnuntaina.

Yhtiön omat varat kestävät

Tuppuraisen mukaan valtio-omistajan tavoitteena on ollut, että Fortum varmistaa neljän miljardin euron osakaslainan takaisinmaksun ja neljän miljardin euron emoyhtiötakauksen vapautumisen, eivätkä yhtiön omistajat joudu Uniperin kriisin vuoksi pääomittamaan Fortumia.

Ministeriltä kysyttiin tiedotustilaisuudessa, kuinka suuri riski on, että valtio joutuu vielä pääomittamaan Fortumia muiden ongelmien takia.

– Nyt näyttää siltä, että tämä aikaansaatu sopimus Uniperista turvaa Fortumin taseaseman tavalla, että valtion pääomitusta ei tarvita. Yhtiön omat varat kestävät tämän alaskirjauksen ja yhtiön investointikyky säilyy nyt nähtävissä olevassa tulevaisuudessa, Tuppurainen vastasi.

Hän painotti, että kenelläkään ei ole varmuutta huomisesta ja energiamarkkinoilla kriisi jatkuu pitkään. Hänen mielestään on kuitenkin huojentavaa pistää merkille, että Fortumin ydinliiketoiminta on kannattavaa ja tämän ratkaisun seurauksena yhtiö voi ikään kuin palata juurilleen ja varmistaa sähköntuotannon pohjoismaisille energiamarkkinoille.

Fortum pyrkii Tuppuraisen mukaan toteuttamaan Uniper-järjestelyn Saksan valtion kanssa kuluvan vuoden loppuun mennessä.

Menot