Uutiset

Ompelija korjaa tehtaan vaatteen sopivaksi

Ompelukone ruksuttaa, kun Eeva-Liisa Sainio surauttaa asiakkaan housujen lahkeet oikeaan mittaan. Ennen muinoin ompelija teki vaatteet alusta alkaen. Nykyään ompelija korjaa.

– Ihmiset ovat kropaltaan hyvin erilaisia. Vaikka vaatteita löytyy kaupoista, niitä pitää usein korjata omaan vartaloon sopivaksi, sillä tehdasvaatteet tehdään yhdellä kaavalla, Sainio tietää.

Nykyään monissa televisio-ohjelmissa, kuten Fab5-ohjelmassa, miehet neuvovat miehiä pukeutumisessa. Usein vaatteita suositellaan muodistettaviksi tai korjaamaan omaan vartaloon paremmin sopiviksi.

– Kyllä Suomessa on vielä tehtävää. Kun käyn jäähallilla katsomassa pelejä, katselen miesten lahkeita ja nauran, että Eeva-Liisalle olisi täälläkin paljon töitä.

Tosin ompelijan päivään mahtuu myös uniikkitöiden valmistamista. Sainio tekee esiintymisasuja muun muassa fitness-kisojen ja vahvin nainen -mittelöiden menestyjälle Heini Koivuniemelle, laulaja Jani Mäkelälle ja malli Taru Avantolalle.

– Esiintymisasut ovat harvinaisia arkipäivässä. Täytyy kyllä sanoa, että esimerkiksi pienten bikinien tekemiseen menee enemmän aikaa kuin jakkupuvun ompelemiseen.

Freelancer-mallina työskentelevä Taru Avantola nyökyttelee.

– Esiintymisasun pitää istua ja olla juuri kohdallaan, Avantola kertoo.

Ompelija kulkee omissa tuotoksissaan

Eeva-Liisa Sainio on työskennellyt ikänsä vaatetusalalla. Kahdeksan vuotta sitten hän vaatetusteollisuudessa toimiessaan visioi, että homma ei Suomessa kauan toimi. Sainio päätti perustaa oman yrityksen.

– Olisi kannattanut perustaa oma yritys paljon aikaisemmin, sillä hommia kyllä riittää.

Tosin ompelijan tekemälle vaatteelle tulee erilainen hinta kuin kaupasta ostetulle.

– Silti ihmiset teettävät vaatteita aika paljon. Kaikki eivät halua kulkea samanlaisissa juhlapuvuissa.

Sainion mielestä hankalin ommeltava materiaali on venyvä polyesteri ja ohut silkki. Helpoimmaksi materiaaliksi Sainio sanoo farkun.

Sainio itse kulkee usein omatekoisissa vaatteissaan.

– Teen vaatteeni itse, kun aika antaa myöten. Niinhän se menee, että suutarin lapsella ei ole kenkiä, ja kun äkkiä tulee jokin meno, ei ole mitään päällepantavaa.

Päivän lehti

2.7.2020