Uutiset

On aika tehdä äänestyspäätös

Sirpa Pietikäisellä on mahdollisuus palata eturiviin.

Tänään avautuu kampanjoinnin loppusuora Euroopan parlamentin vaaleissa. Vaalipäivä on huomenna sunnuntaina. Äänioikeutetuilla on runsas vuorokausi aikaa lopullisen äänestyspäätöksen – sen tärkeän – tekemiseen.

Euroopan parlamentissa käsitelläänkin Euroopan laajuisia ja vaikeaselkoisiakin asioita, mutta äänestyspäätös on näissäkin vaaleissa henkilökohtainen. Se on jokaisen tehtävä itse tykönään. Päätös kertoo äänioikeutetun suhteesta yhteiskunnallisiin asioihin: joko niihin haluaa vaikuttaa tai sitten ei.

Vuoden 1999 eurovaaleissa äänestysvilkkaus jäi ennätyksellisen alhaiseksi.

Äänestysprosentti nousee, mutta ei todennäköisesti läheskään riittävästi. Jos vain alle puolet äänioikeutetuista antaa äänensä, on tarpeen lisätä ponnisteluja kansalaisten osallistumisen lisäämiseksi.

Paperinmakuisten projektien tilalle tarvitaan taitoa ja halua tuoda vaikeatkin asiat lähelle ihmisiä.

Vähistäkin äänistä osa valuu hukkaan. Vaaleissa on mukana pienpuolueita, joiden tosiasiallinen tähtäin on vasta syksyn kunnallisvaaleissa. Se on osa demokratiaa, mutta kalliina kansanvallan hintana hälläväliä-ehdokkaat syövät eurovaalien uskottavuutta.

Kamppailu 14:stä Euroopan parlamentin paikasta on kovaa.

Kaksi entistä puoluejohtajaa, keskustan Anneli Jäätteenmäki ja kokoomuksen Ville Itälä ovat vahvasti ehdolla europarlamenttiin, koska ovat muihin ehdokkaisiin nähden ylivertaisen tunnettuja. Omien puolueidensa kannattajien keskuudessa vihreiden Satu Hassi ja Vasemmistoliiton Esko Seppänen ovat vastaavassa asemassa, mutta eivät yltäne ex-puheenjohtajakaksikon äänimääriin.

Demareilla on tekemistä nykyisten kolmen paikkansa uusimisessa, loppukirillä puolue yrittää neljättäkin paikkaa.

Kokoomuksen kärki- ja yllätysnimi on EU-asiantuntija Alexander Stubb, joka on nousemassa jopa puolueen ääniharavaksi. Piia-Noora Kauppi uusinee paikkansa, ja puolueen neljänneksi eurokansanedustajaksi on vahvasti tyrkyllä hämeenlinnalainen Sirpa Pietikäinen.

Entinen ympäristöministeri ja pitkäaikainen kansanedustaja jättäytyi rattijuoppoutensa jälkeen sivuun eduskuntavaaleista.

Nyt Sirpa Pietikäisellä on mahdollisuus palata eturiviin ja osoittaa olevansa yhä yksi Suomen asiantuntevimmista poliitikoista. Kokoomuksen ehdokkaista hän saa ehkä eniten ääniä yli puoluerajojen.

Kokoomukseen kristillisdemokraateista loikannut Eija-Riitta Korhola vie ääniä mukanaan. Vaaditaankin pieni ihme, että kristilliset uusivat yhden paikkansa.

Vaalien alla kohu julkkisehdokkaista on laantunut. Politiikassa on tilaa monenkirjavalle väelle, mutta kohtuuden rajoissa.

Eurovaalit ovat mediavaalit. Jää kansalaisten arvostelukyvyn varaan, miten euroehdokkaiden erot ja kolarit vaikuttavat vaalien lopputulokseen. -Tuskin mitenkään, onneksi. Luultavinta on, että julkkisehdokkaiden ”kannattajista” monet jäävät huomenna kotiin.