Uutiset

On ainakin 266 tapaa solmia solmio, moni mies ei osaa enää ensimmäistäkään

Yllättävän moni mies marssii kravatin kanssa herrojen vaatehtimoon ja pyytää apua. Valiomiehestä kerrotaan, että noin 70 prosenttia asiakkaista haluaa kravattiinsa solmun jo sitä ostaessaan.

Puoli tuntia juhlien alkuun, taksi odottaa pihassa, vaimo motkottaa ja lapset huutaa: ”Tuu jo isi!”

Perheenpää kuitenkin jäpittää peilin edessä jo kolmatta varttia ja yrittää kainalot märkinä osuttaa kravatin solmun edes välttävästi oikeaan paikkaan. Kuulostaako tutulta?

Ratkaisua voi hakea netistä löytyvistä tuhansista kaavioista ja solmintamalleista, mutta niiden tulkitseminen vaatii diplomi-insinöörien tulkintakykyä tai arkkitehdin avaruudellista hahmottamista. Helpompaa onkin marssia palvelevaan herrojen vaatehtimoon ja pyytää apua. Ilmiö tunnetaan liikkeissä varsin hyvin, eikä sitä tarvitse kuulemma hävetä.

– Usein tulee lauantaiaamuisin asiakkaita solmun tarpeessa. Joillakin on vähän sellainen häpeilevä ”anteeksi, anteeksi” -asenne, mutta ihan turhaan. Totta kai autamme hädässä, hymyilee Mies-Heikkilän myyjä Soile Tuominen.

– Kravatin solmiminen tuntuu olevan katoava taitolaji. Miesten varmuus on ollut kadoksissa, mikä johtuu ehkä siitä, että nykyään kravattia käytetään lähinnä juhlissa. Monillakaan työpaikoilla ei enää kravatteja näe, Tuominen tuumaa.

Kravattikassin kanssa kahville?
Valiomiehestä kerrotaan, että noin 70 prosenttia asiakkaista haluaa kravattiinsa solmun jo sitä ostaessaan.

– Ei se tarkoita sitä, etteivätkö he osaisi solmia, mutta kysyttäessä useimmat kuitenkin haluavat valmiin solmun, kertoo kauppias Katri Selin-Nurmi.

Solmioita ei kuitenkaan ole hyvä säilyttää ”solmussa”, vaan ne pitäisi rullata laatikkoon käytön jälkeen.

– Mutta on meillä useampia asiakkaita, jotka tulevat solmiokassillisenkin kanssa teettämään solmut kerralla pitkäksi aikaa.

Sekä Soile Tuominen että Selin-Nurmi suorastaan kavahtavat, kun kysytään solmupalvelun hinnasta.

– Ei tietenkään siitä veloiteta mitään! Se käy ammattilaiselta muutamassa sekunnissa ja kuuluu klassisen vaateliikkeen palveluun. Jos nyt joku sen kravattimuovikassillisen kanssa tulee, niin pullat voi tietysti ottaa mukaan kahvia varten, Selin-Nurmi sanoo.

– Kyllä me katsomme, että solmion solmiminen on asiakkaan jälkihoitoa. Emmekä edes tarkista, onko asuste meiltä ostettu, Tuominen toteaa. (HäSa)

Lisää solmioista sunnuntain Hämeen Sanomissa!

Mainos