Uutiset

On lupa olla vajavainen

Kiitos Kylli Kylliäinen! Kirjoitit täyttä asiaa (HäSa 13.12.) mielipidepalstalla.

Valitettava tosiasia lienee, että meistä jokainen (jos olemme rehellisiä) on saanut itsensä joskus kiinni siitä, että on jotain kanssamatkaajaa katsonut pitkin nenänvartta.

Kuitenkin uskoisin monen ihmisen laillani olevan kanssasi samaa mieltä siitä, että täällä on lupa olla vammainen, vajavainen, sielurisainen ja rikkinäinen.

Toisaalta katsoessani niitä ihmisiä, jotka tekevät matkaansa juosten optiohuumaisessa, itsekeskeisessä, suorituspaineisessa oravanpyörässä, ainoana tavoitteenaan nautinto ja hyvänolon tunne, jonka kuvittelevat rahalla saavansa, näen heidät sielultaan rampautuneina ressukkoina, joita ei voi kuin sääliä.

Rahasta on tässä yhteiskunnassa tullut mittari, jolla ihminenkin punnitaan. Tehokkuus, tuottavuus ja säästöt ovat asioita, joita kunnallisten, valtiollisten ja kirkollistenkin päättäjien keskuudessa arvostetaan.

Vanhukset, vammaiset ja sairaat ovat haitallinen kuluerä!

Rohkenen väittää, että poliittisten päätösten perusteella tässä maassa ei ole lupa olla vanhus, vammainen, vajavainen, sielurisainen eikä rikkinäinen. Pärjätäkseen tässä yhteiskunnassa sinun tulee olla tehokas, tuottava, itsekäs ja terävä kyynärpäinen!

Kuitenkin: yksilö ja yhteisö punnitaan sen mukaan, kuinka se suhtautuu kaikkein heikoimpaan lähimmäiseensä!

Lopuksi toteaisin, että jokainen meistä tekee täällä taivalta vikoineen ja puutteineen, emmekä taida olla toinen toistamme huonompia tai parempia, vaikka jotkut meistä hyvyytensä ja erinomaisuutensa harhassa elävätkin.

Upe Poutiainen

Tervakoski,

Janakkala

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic