fbpx
Uutiset

"On minulla viisaillekin vähän viisautta tässä" – Presidentti Niinistö vastasi MTV:n Suomi-Areena -haastattelussa valtio-opin asiantuntijoille valtaoikeuksiensa käyttämisestä

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mukaan hänen suunsa yritetään selvästi saada tukkoon.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö korosti, että perustuslain mukaan Suomen ulkopolitiikkaa johtaa tasavallan presidentti yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Kuva: Silja Viitala
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö korosti, että perustuslain mukaan Suomen ulkopolitiikkaa johtaa tasavallan presidentti yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Kuva: Silja Viitala

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö korosti MTV uutisten Suomi-Areena -haastattelussa, että hän noudattaa perustuslakia. Niinistö vastasi Helsingin Sanomien sunnuntain artikkeliinsa haastattelemien valtio-opin asiantuntijoiden arvioihin, että presidentti voisi pysytellä tiukemmin vastuualueessaan ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Asiantuntijoiden mukaan presidentti liikkuu valtaoikeuksiensa rajoilla.

Jos tämä kesä ei olisi poikkeuksellinen korona-ajan kesä, tällä viikolla Porissa järjestettäisiin perinteinen yhteiskunnallinen keskustelutapahtuma Suomi-Areena. Koska Suomi-Areena jäi tänä vuonna väliin, tapahtuman järjestäjänä Porin kaupungin kanssa oleva MTV haastatteli presidentin kesäasunnollaan Naantalin Kultarannassa.

“Perustuslaki on saanut uuden muodon”

– On minulla viisaillekin vähän viisautta tässä, Niinistö sivalsi valtio-opin asiantuntijoita.

Niinistö muistutti, että perustuslain mukaan Suomen ulkopolitiikkaa johtaa tasavallan presidentti yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa.

– Tuo perustuslaki on saanut ihan uuden muodon. Se onkin nykyisin niin, että hallitus ja presidentti yhdessä johtavat ulkopolitiikkaa, Niinistö ihmetteli.

Presidenttiä kummastutti myös lukemansa arvostelu, että hänen pitäisi ulko- ja turvallisuuspolitiikassa kannattaa hallituksen linjauksia.

– Hetkinen, olenko minä täällä sitä varten, että minä odottelen ulko- ja turvallisuuspolitiikassa hallituksen linjaukset, ja sitten sanon, että kannatan?

Niinistön mukaan hänen suunsa yritetään selvästi saada tukkoon.

Niinistö varoittaa velkaantumisesta

Koronasta seuraavan kriisin elvytystä varten on otettu velkaa. Niinistö esitti huolensa velkaantumisesta. Hän pelkäsi, että vallalle tule käsitys, että rahaa on, velkaa saa, eikä velkaa välttämättä tarvitsisi maksaa takaisin.

Menot