Uutiset

On tapana

Kaikille lukijoille oikein hyvää sunnuntaita!

Tapio Lahtinen

On tapana, että näin vaalipäivänä tällaisilla arvovaltaisilla foorumeilla esitetään voimakas vetoomus äänestämisen puolesta.

On tapana muistuttaa ihmisiä siitä, että vain äänestämällä voi vaikuttaa.

Että jokainen ääni on tärkeä.

Että valta on nyt meidän omissa käsissämme.

Että äänioikeus on yksi tärkeimpiä oikeuksiamme.

Että hauki on mitä suurimmassa määrin kala, mikä on hyvä pitää mielessä erityisesti näin vaalipäivänä.

On tapana näin vaalipäivänä vedota äänioikeutettuihin kansalaisiin niin painokkaasti, että tällaisen vetoomuksen lukija huomaa kesken virkkeen – ja kenties hieman yllättyneenä – kuulevansa korvissaan marssimusiikkia.

On tapana kirjoittaa tällainen vetoomus niin hartaasti ja arvokkaasti, että lukija tätä lukiessaan alkaa tuntea epämääräistä tarvetta nousta seisomaan. Vaivihkaa hän siinä keittiön pöydän ääressä vilkaisee aamuasuaan ja alkaa tuntea lievää häpeää, kun ei ole tällaisena aamuna, tällaisen kirjoituksen äärellä, huomannut pukeutua mustiin.

Vaimo, hän huudahtaa tomerasti (jos sattuu olemaan mies). Tuopa kravatti. Se, jossa ei ole sitä Väiski Vemmelsäären kuvaa.

On tapana laatia näistä äänestyspäivän kirjoituksista niin hevonkuusen penteleen tylsiä, että näinkin pitkälle nukahtamatta sinnitellyt lukija säntää tajuntansa jo hämärtyessä epätoivoisesti kohti vaalihuoneistoa löytääkseen edes jonkinlaisia elämän merkkejä, vaikka sitten äänestyskopista.

Jotkut eivät ehdi pelastautua ajoissa, vaan nukahtavat kesken lukemisen. Lukuisat radio- ja televisiokanavilla päivän aikana luettavat muistutukset äänestysajan kulumisesta umpeen jäävät heiltä kuulematta. Kello käy, tiimalasin hiekka valuu, iltaan päivä vaipuu.

Viimein nuo onnettomat heräävät, avaavat television ja kohtaavat siellä kauhukseen Tarmo Ropposen huolten uurtamat kasvot. Aika on kulunut umpeen, arpa on heitetty. Äänestysvilkkaudessa on toivomisen varaa, Ropponen lausuu murheen murentamin ilmein.

Voi näitä nukkuneita. Heidän osaltaan syrjäytymisen kierre on alkanut.

On tapana näillä foorumeilla, tällaisena päivänä, patistella aikuisia, äänestysikäisiä ihmisiä vaaliuurnille kuin päiväkodin lapsia mannapuurolle.

Ihmiset, joita tässä patistellaan, ovat rakentaneet taloja, hankkineet lukutaidon, kasvattaneet lapsia, opiskelleet vieraita kieliä, oppineet käyttämään tietokoneita, tehneet veroilmoituksia, asioineet virastoissa, lajitelleet jätteensä, laittaneet ruokansa, maksaneet laskunsa ja pääosin lakanneet uskomasta joulupukkiin.

Onhan nyt aika tavatonta, jos tällaiset aikuiset ihmiset eivät itse osaa mennä äänestämään.

Ja juuri tästä syystä ajattelinkin tänä päivänä perinteisen vaalipäivän patistelukirjoituksen sijasta vain toivottaa kaikille lukijoille oikein hyvää sunnuntaita.

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic