Kolumnit Uutiset

On tosiasioiden tunnustamisen aika

Suomessa eletään laput silmillä tosiasioita tunnustamatta.

Meillä hoetaan aivan liikaa sitä, miten julkinen taloutemme on muihin EU-maihin verrattuna kunnossa ja että me kyllä selviämme, kunhan yleismaailmallinen taantuma vaihtuu taas kasvuksi.

Näin ei asia valitettavasti ole. Suomi on menettänyt ratkaisevasti kilpailukykyään, viennistä on sulanut kolmannes pois ja valtio velkaantuu hurjaa, yli seitsemän miljardin euron vuosivauhtia.

Tällaista menoa ei Suomi pitkään kestä. Ja mitä aikaisemmin me kykenemme ongelmiin reagoimaan, sen pienemmillä vaurioilla selviämme.

Kurssia pitää muuttaa. Ensimmäiset varovaiset askeleet on sentään otettu. Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) kertoi, että synkentyneen taloustilanteen takia budjetin pitävyyttä on tarkistettava.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly (sd.) ehdotti raamisopimuksen jatkamista vuodella ja työmarkkinajärjestöiltä yhteistä esitystä talouskasvun ja viennin vauhdittamiseksi.

Pyrkimys siis on hyvä. Pystymistä sopii epäillä.

Ensinnäkin Kataisella on pitelemistä kuuden puolueen hallituksessa. Julkisen talouden kannalta välttämättömiä lisäleikkauksia on äärimmäisen vaikea viedä läpi samoin kuin keventää vientiteollisuudelle viime vuosina kasattuja rasitteita.

Vaikeus ei kuitenkaan vähennä tarvetta.

Suurta asiantuntijaa ei tarvitakaan, kun veikkaa, että ensi talvesta ja keväästä ei tule vain taloudellisesti vaikea, vaan myös poliittisesti äärimmäisen vaikea. Silloin mitataan kuuden puolueen hallituksen todellinen toimintakyky.

Valtiontaloutta pitää tasapainottaa miljardikaupalla.

Yhtä suurten haasteiden edessä painitaan työmarkkinoilla. Lyly antaa puheillaan ymmärtää, että jotain tarttis tehdä. Hän jättää kuitenkin sanomatta mitä. Ajankohdan hän sentään paljastaa. Keväällä neuvoteltaisiin palkankorotuksista.

EK:n ajatuksia ei tarvitse pitkään miettiä: nollalinjaa vedetään.

Jo koulutus- ja eläkemaksuvääntö kertoi sopimisen vaikeudesta. Epäluottamus vallitsee molemmin puolin pöytää ja puheet provosoivat enemmän kuin sovittavat.

Lähtöasetelmat siis ovat hurjan huonot saada jotain maamme kannalta todella merkittävää aikaan. Ensimmäiseksi pitäisi tunnustaa tosiasiat. Tarvitaan vahvojen poliittisten vaikuttajien rohkeita ja järeitä herätyspuheenvuoroja. Raimo Sailaksen ja Juhana Vartiaisen jyrähdykset eivät yksin riitä.

Vasta tosiasioiden tunnustamisen jälkeen voidaan synnyttää yhteinen näkemys muutostarpeista ja lopulta myös keinosta, joilla yhteiset tavoitteet talouskasvusta ja julkisen talouden tasapainottamisesta voidaan saavuttaa.

Päivän lehti

2.4.2020