Uutiset

Ongelmat työnnetään tupopöytään

Työministeri Lauri Ihalainen (sd.) tarjoaa jälleen Kauppalehden haastattelussa tupoyhteistyötä elinkeinoelämälle. SAK:n puheenjohtajan paikalta jo eläkkeelle siirtynyt Ihalainen palasi parrasvaloihin eduskuntavaaleissa.

Keskellä syvintä lomakautta tuoreet vasemmistolaiset ministerit vaativat tupoa. Ihalainen puhuu paluusta yhteistyöhön. Hän ei kuitenkaan täsmennä, mistä asioista keskitetyillä sopimuksilla sovittaisiin ja mitä saataisiin aikaan. Ongelmia hoidettaisiin tupolla, kun sopua ei saatu hallitusneuvotteluissa.

Vain pari päivää sitten tuore valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) valotti, mitä työnantajille tarjottaisiin tupossa. Hän kytkee tupon yhteisöveron alentamiseen. Mieliin palautuu vuoden 2004 tuposopimus, johon Elinkeinoelämän keskusliitto EK saatiin houkuteltua poistamalla varallisuusvero.

Yhteisöveron alentaminen oli yksi tärkeä kiistakapula juuri päättyneissä ennätyspitkissä hallitusneuvotteluissa. Uskottiin, että veroa alennetaan vähintään parilla prosenttiyksiköllä nykyisestä 26 prosentista. SDP:n ja Vasemmistoliiton vaatimuksesta alennus jäi vain 1 prosenttiyksiköksi. Yhteisövero haluttiin siis jättää tupoporkkanaksi.

Keskityttyjen tulopoliittisten ratkaisujen ajomiehet kiirehtivät. Metalliliitto on perinteisesti ollut avainliitto työehtosopimuksissa. Muiden korotukset on käytännössä sovitettu Suomen suurimman vientialan ja teollisuusliiton sopimuksiin. Viime vuosina kuntien ja valtion työntekijät ovat kuitenkin vetäneet palkankorotuksia.

Teollisuuden mielestä julkisten alojen sanelemat palkankorotukset ovat ylittäneet reilusti kansantalouden voimat. Taantuma iski voimakkaimmin metalliin, mutta samaan aikaan meillä on itse heikennetty esimerkiksi uusilla energiaveroilla alan yritysten toimintamahdollisuuksia.

Metalli on neuvotellut jäsenilleen niin maltillisia palkankorotuksia, että puheenjohtaja Erkki Vuorenmaa (sd.) korvattiin Riku Aallolla (sd.). Aallon johdolla metalli vaati kevään tarkistusneuvotteluissa 4 prosentin palkankorotuksia. Kun Teknologiateollisuus ei suostunut niihin, sopimukset irtisanottiin toukokuussa.

Metalli neuvottelee uusista työehtosopimuksista syyskuussa. Metallin liittovaltuusto vaatii julkilausumassaan yksiselitteisesti ostovoiman turvaavia korotuksia. Kun inflaatio lähentelee 4 prosenttia ja uusilla veroilla leikataan ostovoimaa, vaatimus on kova.

Metalli aiotaan keskitetyllä ratkaisulla painostaa alhaisiin korotuksiin? Mitä kaikkia muita asioita tupoon yritetään kasata? Aiotaanko myös eläkeikää nostaa tupopöydässä?

Tupolla voidaan vähentää työtaisteluja ja saada maltillisia palkankorotuksia. Järjestöjen ratkaistavaksi siirretään kuitenkin asioita, joihin tuskin niiltä löytyy patenttiratkaisuja.

Tupoa tuputetaan itseisarvona. Miksi ongelmia ei haluta ratkaista avoimen poliittisesti, vaan ne työnnetään pöytään, josta Elinkeinoelämän keskusliitto EK edelleen kieltäytyy.