Uutiset

Onko Äimäjärven myrkkyjäämät tutkittu?

Hämeen Sanomien lukija otti lehteen yhteyttä luettuaan uutisen Kalvolan Äimäjärvelle tekeillä olevasta kosteikosta. Hän muisteli, kuinka järvessä kellui kuolleita kaloja viitisenkymmentä vuotta sitten, jolloin järven läheisyydessä ”kyllästettiin ehkä yhden kesän ajan pitkissä altaissa sähkötolppia”.

Vanajavesikeskuksen projektisihteeri Heidi Kontio, olisivatko mahdolliset myrkkyjäämät käyneet ilmi tekemästäsi selvityksestä Äimäjärven ravinnetaseesta ja hydrologiasta?

– Ei, koska selvitykseni perustuu aikaisemmin tehtyihin ravinnepitoisuusanalyyseihin. Mutta vesistöasiantuntijamme voi tietää myrkkyselvityksistä enemmän. Pieni hetki.

Vesistöasiantuntija Suvi Mäkelä, onko Äimäjärven myrkyistä olemassa tietoa?

– Sanoisin, että 98 prosentin todennäköisyydellä niitä ei ole tutkittu. Ilman erityistä syytä myrkkyjä on hirveän huonosti ja vähäisessä määrin tutkailtu.

Onko mahdollisilla jäämillä merkitystä, jos halutaan rakentaa esimerkiksi kosteikko, kuten Äimäjärvellä?

– Ei, koska nythän kaivetaan tavallaan vain peltoa siinä järven vieressä. Siinä tapauksessa voisi olla merkitystä, jos kohteen pohjasedimenttiin on mennyt kauheasti myrkkyjä ja sitten sitä lähdettäisiin mylläämään niin, että se sekaantuu järviveteen. Nyt edes kaivuukuopassa oleva vesi ei mene suoraan järveen.

Siis jos järvessä on myrkkyjä, niin olkoon.

– Juu. Pohjaan kertyy vuosittain uutta tavaraa ja muutamia kymmeniä vuosia sitten tapahtuneet päästöt kapseloituvat pohjaan, kunhan niihin ei kosketa.

– Kymijoellahan mietittiin, lähdetäänkö poistamaan pilaantunutta sedimenttiä joenpohjasta vai annetaanko olla? Lopputulema taisi olla jotakuinkin se, että siitä on vähiten haittaa, kun annetaan vain olla. (HäSa)

Päivän lehti

19.1.2020