fbpx
Uutiset

Onko EU:n ruoka-apu lopulta juustopastaa vai maitojauhetta?

Vähävaraisille jaettavan EU:n ruoka-apupaketin sisältö on kutistumassa kymmenestä tarvikkeesta yhteen ensi vuonna. Aluksi tiedossa oli, että apu tulisi maitojauheena, ja viime viikolla EU-ruoan jakajien keskusjärjestöt saivat tiedon, että kyseeseen voisi tulla myös juustopasta.

Hämeenlinnan suurimman EU-ruoka-apua jakavan Hämeenlinnan Työsilta ry:n toiminnanjohtaja Nina Lindholm, kumpaan nyt on Suomessa päädytty?

-Maaseutuvirasto on päättänyt, että ensi vuonna jaetaan maitojauhetta valtakunnallisesti.

Miksi näistä kahdesta vaihtoehdosta päädyttiin juuri maitojauheeseen?

-Enemmistö keskusjärjestöjen hallituksista oli Maaseutuviraston kyselyn mukaan sitä mieltä, että maitojauhe on paras vaihtoehto.

Mikä oli Hämeenlinnan Työsilta ry:n toive?

-Olimme samaa mieltä kuin meidän kattojärjestömme Työttömien valtakunnallinen yhteistoimintajärjestö TVY, eli olimme juustopastan kannalla, koska se olisi palvellut laajempaa asiakaskuntaa kuin maitojauhe. Juustopastalle on ollut kovasti kysyntää meidän asiakaskunnassamme.

Oletteko nyt pettyneitä?

-Ylipäätään olen pettynyt siihen, että emme saa koko EU-ruokasettiä ensi vuonna jakoon. Surullista, mutta totta. Maitojauhetta jaamme ensi vuoden, ja siihen on tyytyminen. Toivottavasti seuraavana vuonna tulee taas monipuolisempi vaihtoehto asiakkaille jakoon.

EU-ruoka-apua tulee keväisin ja syksyisin. Otatteko molemmat satsit?

-Tuhat kiloa on edelleen määrä, joka minimissään pitää ottaa. Meille tulee maitojauhetta kaksi tuhatta 500 gramman laatikkoa jaettavaksi keväällä. Epäilen, että emme ota lisää syksyllä. Varmaan jaamme koko vuoden sitä ensimmäistä 2 000 pakkauksen erää.

Teillä on käynyt noin tuhat eri taloutta vuosittain hakemassa EU-ruokapaketin. Luuletko, että maitojauhe karkottaa asiakkaita?

-Kyllä varmasti. Ainakin puolet asiakkaista jää pois.

Missä vaiheessa jaatte maitojauhetta keväällä?

-Maalis-huhtikuulla. (HäSa)

Menot