Uutiset

Onko influenssarokotteen tehoa syytä epäillä?

Hyvinkään sairaalaa on kiusannut kuluvana talvena paha influenssaepidemia. Hämeen Sanomien tietojen mukaan influenssapotilaita on eristetty ja rokotteen tehoa on epäiltyä. Sairaalasta vahvistetaan, että Hyvinkäällä terveyskeskukseen ja sairaalahoitoon on hakeutunut kymmeniä sellaisia influenssapotilaita, jotka ovat rokotteen saaneet.

Valtaosa sairaalahoitoon hakeutuneista influenssapotilaista kuuluu riskiryhmiin. Tiedossa on, ettei influenssarokotus anna sataprosenttista suojaa monisairaille tai iäkkäille ihmisille.

Sairaalassa eristämiseen on päädytty, jotta erityisesti heikoimmassa kunnossa olevat potilaat eivät olisi vaarassa saada tartuntaa. Huolta on herättänyt myös se, suojaako rokote sairaalan tervettä ja rokotettua henkilökuntaa.

Erikoistutkija Tuija Leino kertoo kuulleensa epäilyistä mm. Hyvinkäältä ja Porvoosta.

Kanta-Hämeessä ja Hämeenlinnassa influenssaa on liikkeellä. Sairaalan vuodeosastoilla paikat ovat riittäneet, sillä infektiolääkäri Janne Mikkolan mukaan osastoilla on ollut muutamia influenssapotilaita. Tehohoitoon ei kuitenkaan ole joutunut kukaan, toisin kuin vuosi sitten.

Iäkkäillä rokote ei aina auta

Erikoistutkija Leino muistuttaa tiedossa olleen jo pitkään, ettei rokote pysty suojaamaan vanhoja ihmisiä kattavasti. Mitä iäkkäämpi ja sairaampi ihminen on, sitä huonommin rokote ehkäisee influenssaa. Iäkkäillä tauti voi kuitenkin olla kohtalokas.

Leinon mukaan tämänhetkinen rokote on paras keino suojautua influenssalta. Etukäteen oli tiedossa, että tämän talven influenssa on todennäköisesti tavallista suurempi ongelma. Tällainen virus ei ole kiertänyt maassamme lähivuosina.

Miten hyvin rokote estää iäkkäillä influenssaa?

-Influenssarokote estää vanhoilla ihmisillä vain noin puolet tapauksista. Me tarvitsisimme paremman rokotteen, sillä vaikka rokotus olisi aivan täydellisesti onnistunut ja siis vastaisi täysin tänne tulevaa virusta, siltikään vanhukset eivät pysty saamaan rokotteesta täydellistä suojaa.

Miten hyvän suojan rokote antaa työikäisille?

-Jos työikäinen joutuu teholle, on tällainen tapaus tavallisesti rokottamaton. Rokote tehoaa juuri työikäisten vakavan taudin estossa. Mutta koska työikäisillä terveillä vakava tauti ei ole niin yleinen eikä johda juurikaan kuolemaan, ei tämän ryhmän rokottaminen ole niin tärkeää kuin vanhusten.

Kannattaako kausi-influenssarokotetta ottaa enää tänä keväänä?

-Tällä hetkellä influenssa-aalto on varmasti jo pahimmillaan. Suojan kehittyminen kestää noin pari viikkoa, joten rokottamisen hyöty alkaa olla jo vähäistä. Paikkakuntakohtaisia eroja toki on.

Mikä tämänvuotisen kausi-influenssan teho on verrattuna aikaisempien vuosien rokotteisiin?

-Tätä on vaikea sanoa näin kesken kauden. On muistettava, että kaikki sairastaminen ei tälläkään hetkellä ole influenssaa, vaan muitakin viruksia on liikkeellä. Kun epidemia tulee myöhään, virus on matkalla ehtinyt myös muuntua, mikä voi vaikuttaa rokotteen suojatehoon. (HäSa)

Mainos