Uutiset

Onko lemmikeistä ihmiselle terveyshyötyjä?

Onko kissan, koiran tai muun eläimen silittämisestä jotakin hyötyä ihmiselle, lastenpsykiatrian erikoislääkäri, eläinavusteinen valmentaja, LT Kaija Ikäheimo?

– Mieluisan eläimen silittäminen saa aikaan oksitosiiniryöpyn. Se aktivoi elimistön turvajärjestelmän ja kytkee hälytysjärjestelmän pois päältä. Kokemuksen toistuminen rauhoittaa ihmisen stressijärjestelmää.

– Myös eläimen lämpö vaikuttaa myönteisesti. On todettu, että kun ihminen pitää kädessään jotakin lämmintä, se lisää empatiaa toisia kohtaan.

Millaisia muita terveysvaikutuksia lemmikeillä on ihmisille?

– Lemmikit laskevat verenpainetta ja rasva-arvoja. Sydäninfarktista kuntoutuvien elinajan on todettu olevan pidempi niillä, joilla on lemmikki.

– Lemmikki myös lievittää yksinäisyyttä ja laajentaa sosiaalisia verkostoja erityisesti koiranomistajilla.

Kenelle lemmikin seurasta on erityisesti hyötyä?

– Usein erityisesti varhaisessa vuorovaikutuksessa traumatisoituneet lapset ovat taitavia käyttämään eläimiä tukenaan. Pidän koiria usein mukana lapsi- ja nuorisopsykoterapeuttina työskennellessäni ja olen kokenut sen erittäin hyödylliseksi. Kosketus, vuorovaikutus, hyväksyvä katse, ilo, vilpittömyys ja hoiva ovat kaikki avuksi.

Eläimistä on apua myös, kun työskennellään esimerkiksi masentuneiden, kehitysvammaisten, käyttäytymisongelmaisten ja autistisen kirjon ongelmien parissa.

– Vuonna 2012 julkaistun tutkimuksen mukaan koiran läsnäolo auttaa käyttäytymisongelmista kärsiviä poikia, joilla on vaikeuksia stressinsäätelyn kanssa. Koirat voivat olla siis hyvänä apuna myös koulumaailmassa. Niiden on todettu vähentävän luokissa ylivilkkautta ja parantavan keskittymistä opettajan kuunteluun.

– Eläimillä on iso merkitys myös teini-iässä. Lemmikki voi olla tärkeä seuralainen sekä uskottu ja lohduttaja.

Elina Pajunen

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic