fbpx
Kolumnit Uutiset

Onko luonnontilainen naama kauhistus?

Onko luonnontilainen naama sinulle kauhistus? Menisitkö kauppaan ilman meikkiä?

Itselleni vastaus on helppo: Totta kai menen kauppaan ilman meikkiä. Olen sen koulukunnan edustaja, jonka vartalo muuttuu bikinivartaloksi sillä, että pukee vain bikinit päälle.

Meikittömyys nousi taas äskettäin pinnalle, kun Grammy-palkittu artisti Alicia Keys julisti maailmalle #nomakeup-sanomansa.

35-vuotias r&b-laulaja kirjoitti feministiselle Lenny-sivustolle naisten kohtaamista ulkonäköpaineista ja sen päätteeksi vannoi lopettavansa itsensä peittelyn.

Hyvä niin. Asiaahan artisti puhuu.

Keys kertoi, että #nomakeup-tyyli sai osittain alkunsa, kun tähti saapui valokuvattavaksi suoraan salilta ilman meikkiä, treenipaita yllään.

Kirjoituksessaan Keys kertaa jo nuorena tyttönä omaksuttuja ulkonäköpaineita ja sitä, miten pyrki miellyttämään muita ulkonäöllään.

Näinhän se taitaa elämässä mennä – ainakin silloin kun on epävarma nuori – mikäli oikein muistan.

Itseäni on aina hämmentänyt se, miksi ihmiset ylipäätään arvostelevat toisen päätöstä olla meikkaamatta tai käyttää meikkiä.

Ne, jotka meikkaavat, meikkaavat kaiketi siksi, että kokevat saavansa siitä elämäänsä lisäarvoa. Se, onko lisäarvon hakeminen ulkonäön kautta suotavaa, saa jäädä jokaisen omaksi pohdittavaksi.

Kyllähän siihen aika monta vuosikymmentä meni ennen kuin ymmärsin, että olemassaolon hemaisevuus ja hekumallisuus eivät katso ulkonäköä.

Nuorelle ihmiselle meikittömyys voikin olla yhteiskunnallinen kannanotto ulkonäköpaineita ja naisen esineellistämistä vastaan.

Entä sitten vanhemmat ikäpolvet?

Saisiko Paula Koivuniemi lisäpisteitä, jos hänestä leviäisi meikittömiä kuvia? En usko. Tuskin kukaan edes tunnistaisi Paulaa.

Pessimisti taas kritisoisi, että onhan Keysin kaltaisen todella kauniin miljonäärinaisen helppo keimailla meikittömänä.

Mutta, mutta. Jotenkin tuon laulajan asenteessa on sitä vaikuttavuutta ja voimakkuutta. Keys selitti, että ilman meikkiä hän tunsi itsensä vahvimmaksi, vaikutusvaltaisimmaksi, vapaimmaksi ja kauneimmaksi mitä oli koskaan kokenut.

Keysin esimerkki on tärkeä miljoonille nuorille, jotka kamppailevat ulkonäköpaineiden ja epävarmuuden kanssa.

Instagramin #nomakeup-hashtagin alta löytyy lähes 12 miljoonaa kuvaa, joissa niin naiset kuin miehet poseeraavat täysin luonnollisina – osa Keysin innoittamina, osa ei.

Menot