Uutiset

Onko nainen kohta miehekkäämpi kuin mies?

Kuin vanha aviopari, alkavat naiset ja miehet vuosikymmenien kuluessa muistuttaa yhä enemmän toisiaan. Naiset ovat monessa asiassa omaksuneet miehisiksi miellettyjä tapoja.

Yksi niistä on alkoholin käyttö. Naiset juovat nykyisin siinä missä miehetkin. Ja perisuomalaiseen tapaan siellä, missä virtaa viina, ryskyvät myös nyrkit.

Kapakkatappeluihin eivät enää osallistu vain punaniskaiset äijänköriläät, vaan yhtä hyvin hennonoloiset teinitypykäiset. Tosin naisten tappeluissa nyrkkejä useammin puhuvat kynnet ja hampaat.

Urheilukaan ei ole enää pitkiin aikoihin ollut yksistään miessukupuolen mielenkiinnon kohteena. Kodin kisastudiossa kannatushuuto kajahtaa naiselta vähintäänkin yhtä innokkaana kuin siipaltaankin.

Ja entäpä sitten liikennekäyttäytyminen? Evoluutio on kehittänyt naistenkin kaasujalkaa entistä raskaampaan suuntaan.

Jos moottoritiellä ohitsesi viuhahtaa tummansininen bemari lähes kahdensadan tuntinopeudella, ei todellakaan ole varmaa, että rattia vääntää bisnesmies kraka kaulassa.

Kehitys on jollain tavoin yhteydessä vuosikymmenten mittaan koventuneisiin tasa-arvovaateisiin. Tasa-arvon mittana pidetään miehisyyttä ja tasa-arvoa yritetään hakea olemalla kuin miehet.

Mutta siinä missä naiset omaksuvat miehisinä pidettyjä tapoja, myös miehet ottavat tai saavat vaikutteita vastakkaisesta sukupuolesta.

Miehet kuluttavat nykyisin rahaa muuhunkin kuin autoonsa, eikä hyväntuoksuinen tai laittautunut mies ole enää tarhaamisen arvoinen harvinaisuus.

Miehen kosmetiikkahylly tai garderobi voi joissain tapauksissa olla jopa muhkeampi kuin vaimolla.

Miehet valtaavat perheessä yhä useammin myös kokkaajan, kodinhoitajan ja sisustajan roolit. Keittiössä ei hyörikään välttämättä perheen äiti, vaan isä pyöräyttää pullat aivan yhtä asiantuntevasti.

Vuosien kuluessa on myös huomattu, että pysyvät ne moppi, imuri ja silitysrauta hieman karvaisemmassakin kädessä.

Huonekaluostoksilla mies osaa jo monesti tehdä muutakin, kuin kulkea vaimonsa perässä myrtyneen näköisenä nyökkäillen ja kiinnostusta teeskennellen.

Huolimatta siitä, että naisten lisääntyvä ryyppääminen, tappeleminen ja kaahaaminen eivät missään nimessä ole hyviä asioita, on kehitys silti jossain mielessä positiivista.

Jos asiat eivät olisikaan miesten asioita ja naisten asioita, vaan pelkästään asioita, jokainen voisi sukupuolesta riippumatta valita omat asiansa ilman pelkoa siitä, että kukaan katsoo karsaasti.

Ajat, jolloin sukupuoli määritti ihmisen olemusta ovat, jos eivät jo aivan täysin historiaa, niin ainakin hyvää vauhtia sellaiseksi muuttumassa.

Kun vain vanhemmat vielä lakkaisivat valitsemasta lapsen vaatteiden väriä ja leluja sukupuolen mukaan.

teresa.kauppila!@hameensanomat.fi

Tosin naisten tappeluissa nyrkkejä useammin puhuvat kynnet ja hampaat.