Uutiset

Onko pähkinöissä torjunta-ainejäämiä?

Suomessa syödään vuosi vuodelta enemmän pähkinöitä.

Sisältävätkö pähkinät torjunta-ainejäämiä, tullin tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling?

– Tullissa tutkitaan vuosittain lähemmäs sata pähkinälähetystä, eikä torjunta-aineiden vuoksi ole juurikaan hylätty lähetyksiä oman 15-vuotisen työurani aikana.

– Pähkinöiden ongelma on hometoksiinit, joita saattaa olla esimerkiksi maan läheisyydessä kasvavissa pähkinälajikkeissa, kuten maapähkinöissä. Esimerkiksi Iranin pistaasipähkinät olivat pitkään EU-komission tehovalvonnassa hometoksiinien vuoksi. Jotkut tuontimaat ovat jatkuvassa erityistarkkailussa. Esimerkiksi Kiinasta, Egyptistä, Ghanasta tai Intiasta tuodut maapähkinät ja Turkista tulevat hassel- ja pistaasipähkinät ovat pitkäkestoisessa erityisvalvonnassa.

– Joskus pähkinöissä on todettu kaasutusainejäämiä, kun pähkinäkontti on alkuperämaassa kaasutettu, jotta mahdolliset haittaeläimet eli hyönteiset kuolevat. Tämä on elintarvikkeille riski, jos ainetta pääsee tuotteeseen. Viime vuosina kaasutusainejäämiä ei ole löytynyt yli sallittujen raja-arvojen.

Ovatko nämä hometoksiinit vaarallisia?

– Pienilläkin määriä hometoksiinia voi olla terveydellisiä vaikutuksia. Siksi niiden raja-arvot on asetettu alhaisiksi. Hometoksiineja syntyy kasvuolosuhteissa, joissa on sopiva määrä lämpöä ja kosteutta. Lainsäädännössä on tuotekohtaisia raja-arvoja sekä hometoksiinille että torjunta-aineille.

– Toisinaan päänvaivaa aiheuttavat luomutuotteet. Luomupähkinöissä ei saisi olla käytöstä johtuvia torjunta-ainejäämiä, mutta niitä on löytynyt. Pähkinää ei silloin saa myydä luomuna.

Miksi pähkinöissä on joskus outo sivumaku?

– En tiedä! Terveysvaaraa aiheuttavia asioita, kuten torjunta-ainejäämiä tai hometoksiineja, ei tietääkseni pysty maistamaan.

Anna Ruohonen

Päivän lehti

24.9.2020

Fingerpori

comic