Uutiset

Onko Suomi sittenkään lintukoto?

Kymmeniä Barcelonan, Madridin ja Tallinnan matkoja, muutama F1-kisa, auton suksiboksi, 29 pullon viinikaappi, taksirahaa Lapin lomille, ravintolailtoja – kaikki mukavia asioita.

Muutaman kymmenen sekunnin miettimisellä listasin edellämainitut edut, joista eräs eteläsuomalaisen rakennusliikkeen rakennusmestari on päässyt työuransa aikana nauttimaan. Urakoitsija maasuttaa rakennusliikettä – ei kovin vieras ilmiö suomalaisessa yritysmaailmassa.

Suomessa on useana vuonna röyhistelty rintaa maailman vähiten korruptoituneena maana Transparency Internationalin listauksessa. Ykkössija ei ole tarkoittanut, etteikö korruptiota esiinny ja etteikö asioiden tilaa voisi parantaa. Katse on vain syytä kiinnittää muuhunkin kuin yksittäisten päättäjien lahjontaan.

Räikeimmillään rakenteellinen korruptio rehottaa terveydenhuollon ammattilaisten keskuudessa. Lääkärit joutuvat tai pääsevät, ihan miten vaan, jo opiskeluajoista alkaen lääkeyhtiöiden ja laitevalmistajien lahjonnan piiriin. Kestitsemiset ja huvimatkat naamioidaan vain koulutukseksi.

Konservatiivinen, hierarkkinen ja asiantuntijavaltainen ympäristö on vaikeasti valvottava ja sen vuoksi altis korruptiolle. Suuret rahavirrat ja vahvat poliittiset intressit eivät ainakaan pienennä riskiä.

Liekö lopun alkua, mutta Suomi menetti lokakuussa paikkansa maailman vähiten korruptoituneena maana. Maailman puhtoisimman maan titteliä kantaa nyt Islanti. Kauas Suomi ei ole toki pudonnut. Jaamme nyt kakkossijan Uuden Seelannin kanssa.

Vaikka tulos ei ole hälyttävä, se herättää muutamia kysymyksiä. Onko Suomi sittenkään sellainen putipuhdas, ihana lintukoto jollaisena sen mielellään näemme? Tai onko Suomi muuttunut? Onko se vaan sitä, että joka maahan mahtuu omat mätämunansa ja ne muutamat pilaavat koko kansan maineen?

Suomalainen virkamies on hyvässä maineessa – suuri enemmistö tekee kaikin tavoin moitteetonta ja pyyteetöntä työtä. Silti ei ole syytä unohtaa, että virkakunnallamme on yhteiset juuret hallinnon venäläisen version kanssa. Löytyyköhän julkishallinnosta piilokorruptiota edistäviä rakenteellisia ominaisuuksia?

Hälyttävin tällainen piirre on yksiin käsiin kertyvä valta.

Transparencyn listalla mielenkiintoista on se, että rakas itänaapurimme Venäjä on tippunut lähelle pohjamutia Nigerian ja Sierra Leonen seuraan. Mikäli meno rakkaassa naapurissa jatkuu nykyisenä, Suomen merkittävimpiin kauppakumppaneihin kuuluva maa on kohta maailma korruptoitunein.

Uskonkin, että jatkossa Venäjän korruptioon taipuvainen kulttuuri tuo omat jännitteensä maiden väliseen kanssakäymiseen.

Päivän lehti

27.1.2020